Йенс Столтенберг Министрите на отбраната от НАТО ще приемат в

...
Йенс Столтенберг Министрите на отбраната от НАТО ще приемат в
Коментари Харесай

НАТО ще изпрати още 3000 военни в Афганистан


Йенс Столтенберг

Министрите на защитата от НАТО ще одобряват в четвъртък решение за изпращането на още 3000 военни в Афганистан. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той посочи, че по този начин числеността на военните инструктори от алианса в азиатската страна ще доближи 16 000 - половината от тях от Съединени американски щати, а останалите - от другите страни от пакта и техните сътрудници.

По неговите думи Афганистан претърпява сложни дни в последно време след зачестяването на нападенията, които той дефинира като безсмислени. Столтенберг означи, че на двудневната среща на министрите от НАТО на следващия ден и вдругиден ще сложи въпроса за обещаното финансиране на афганистанските сили за сигурност. Генералният секретар посочи, че с изключение на Съединени американски щати, останалите страни от НАТО са дали обещание всяка година да обезпечават по един милиард $ за тази цел. НАТО продължава да се надява на постигането на мир в Афганистан, уточни Столтенберг.

Халифатът на " Ислямска страна " (ИД) не съществува, само че се притесняваме, че не е пристигнал краят на борбата против ИД. Заплахата е за целия свят, виждаме набези на всички места, въодушевени от ИД. Със загубата на територии в Ирак и Сирия може би терористите се насочват още повече към набези в страни от НАТО, добави генералният секретар.

Той дефинира държанието на Пхенян като безконтролно и като опасност за страните от НАТО, а и за целия свят. Безотговорното държание на Пхенян е опасност за интернационалния мир и сигурност. Има потребност от допустимо максимален напън над Пхенян, с цел да се реализира излаз посредством мирни договаряния, да се избегне война. Ракетните и нуклеарните стратегии на Северна Корея би трябвало да спрат. Необходими са политически и дипломатически напън, стопански наказания. Изглежда глобите в огромна степен се ползват и реализират оказването на напън.

Способността ни да отговорим при положение на нахлуване е най-хубавото средство за въздържане и попречване на удар, разяснява Столтенберг. Има потребност от международен отговор, би трябвало да бъдем в положение да отговорим на всяка експанзия, добави той.

Генералният секретар заяви, че с изключение на Афганистан и Северна Корея, тематики на двудневното съвещание на министрите на защитата от НАТО ще бъдат също киберсигурността и измененията в управителните структури на алианса. Предвижда се да бъде разисквано положението на цивилната инфраструктура в Европейски Съюз предвид на потреблението й за военни потребности при прехвърлянето на войски. Очаква се да бъдат утвърдени правила за отбрана на морските линии сред Европа и Северна Америка за прекачване на военни сили.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР