Йеменските хуси са атакували с противокорабни ракети танкера MADO в

...
Йеменските хуси са атакували с противокорабни ракети танкера MADO в
Коментари Харесай

Хусите са атакували с ракети гръцки танкер в Червено море

Йеменските хуси са атакували с противокорабни ракети танкера MADO в Червено море. По предварителни данни корабът не е претърпял вреди, оповестява Reuters.

Съобщава се, че MADO е танкер за полутечен нефтен газ, плаващ неотдавна под флага на Маршаловите острови и пътуващ за Сингапур от Саудитска Арабия.

Хусите го нарекоха американски, само че базата данни за корабоплаването Equasis споделя, че принадлежи на гръцката компания Naftomar Shipping & Trading Co Ltd.

Атаки на йеменски хуси против кораби в Червено море

От ноември 2023 година йеменските хуси започнаха постоянно да нападат търговски кораби в Аденския проток и Червено море с дронове, крилати ракети и балистични ракети. Първите офанзиви започнаха незабавно след началото на войната сред Израел и Хамас.

В отговор на многочислените офанзиви на 12 януари Съединени американски щати и Англия за първи път изстреляха ракети по военни обекти на хусите в Йемен. Оттогава западната коалиция постоянно нанася удари по военни цели на хутите в Йемен, само че терористите не престават да нападат кораби в Аденския проток и Червено море.

По-специално, на 12 март италианският унищожител Duilio унищожи два безпилотни летателни апарата на хусите в Червено море, с цел да приложи правилото на самоотбрана.

В същия ден хусите удариха с ракети контейнеровозния транспортен съд „ Пинокио “ в Червено море. Той е плавал под знамето на Либерия, благосъстоятелност на записаната в Сингапур компания OM-MAR 5 INC.

На 14 март американските военни сполучливо откриха и унищожиха четири безпилотни летателни апарата и една ракета земя-въздух, изстреляни от йеменските хуси.

На 16 март хусите стреляха по танкер, пренасящ полутечен нефтен газ под флага на Маршаловите острови. Капитанът заяви за две детонации наоколо до кораба, до момента в който той е плавал край крайбрежията на йеменския пристанищен град Ходейда.

Източник – Reuters/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР