Явор Божанков от БСП разказа своята версия, огорчен от атаките

...
Явор Божанков от БСП разказа своята версия, огорчен от атаките
Коментари Харесай

ДПС два пъти си сменили мнението за Рашидов, а ДБ предложили Стефан Янев за шеф на НС

Явор Божанков от Българска социалистическа партия описа своята версия, наскърбен от офанзивите на досегашните сътрудници в ръководството

Младият народен представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Явор Божанков разказа „ цялата история “ с избора на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание (НС) . От негов пост във фейсбук излиза наяве, че Божанков е наскърбен от офанзивите от страна на досегашните сътрудници на Българска социалистическа партия в управлението - „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “.

Ето версията на Божанков:

10 опита (за избор на ръководител – б.а.). Цялата история. Ще е дълго. Но значимо.  Българска социалистическа партия предложихме най-хубавия претендент за ръководител на Народно събрание – Кристиан Вигенин. Не събра поддръжка. Демократична България даже гласоподаваха срещу. 5 пъти. Подкрепихме Никола Минчев на балотаж. Под 100 гласа.

Така нет-а прегря с насмешки. Който хване букета става ръководител. Вземат заплати а страната без бюджет и прочие Въпреки това – резултат нулев.

Демократична България предложиха ротационен ръководител. Да се сменят първите двама. ГЕРБ одобри предлагането на Демократична България. Политическа партия обаче си отдръпнаха индивида. Пак задънена улица.

Така най-стария по конституция – в тази ситуация Вежди, управлява. Отидохме на вид да го гласуваме за ръководител и да стартираме работа, а заместниците от всички партии да поемат на ротационен принцип работата. Постигнахме единодушие и Политическа партия и Демократична България бяха за. Но в последния миг Движение за права и свободи би отбой. Имали персонален проблем с Рашидов. Пак се върнахме в изходно състояние. Вежди се отдръпна.

Пак гласувания, отново позор . Нямам подозрение, че множеството влизат в този сценарий от нелепост само че има и кръгове, които целеустремено разрушават парламентарната система. За да я заменят с едноличен модел. Но това е дълъг диалог.

Пак председателски препоръки. Връщаме се на вид – най-стария и да започваме работа. Вежди Рашидов в действителност тотално не му се води и всички го усещат. Да водят заместниците, втория най-възрастен или в един миг най-младия, та имаше предложение от Демократична България даже Стефан Янев да поеме, че били най-малка партия. Честно - и това се случи.

Накрая се предлага връщане към разновидността с най-възрастния. 4 партии поддържат – 139 души . 3 не поддържат, само че поемат ангажимент да не вършат драма от това. Подчертавам последното.

Влизаме в зала след 1 час отмора. Разбрали сме се какво вършим. И в секундата, в която влизаме в зала – драма . Иска се отмора. Обявяват се обединения. Виждате ли, Българска социалистическа партия е в коалиция с ГЕРБ. Това са ни довчерашните сътрудници, които освен че бяха на тези препоръки, а напълно интензивно участваха в скапването и на този парламент.

Гласуваме най-възрастния. В противоположен случай Народно събрание няма да стартира работа, зимата страната е без бюджет. Ние от Българска социалистическа партия решаваме въпроса и плащаме цената - сътрудниците ни да ни плюят с 50 поста във ФБ в секунда.

Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане. Имаме такова решение, ще се види. Обаче не мога да преглътна ей по този начин, че хората, с които бяхме един до друг 7 месеца, с лека ръка и ясно схващане по какъв начин стоят нещата – си разрешиха да го кажат.

Аз и сътрудници сме платили висока цена в годините, на моменти сами, да водим борби с ГЕРБ. В онази коалиция не бяхме просто прецизен сътрудник. Твърдя, че без нас Политическа партия щяха да са дали фира не за 7 а за 1 месец. Но това е различен диалог, който не е тематика в този момент.

Мога да бъда и аз подобен. Утре ще гласоподават я оръжия я друго с Движение за права и свободи и ГЕРБ. И мога да изляза на трибуната и да си скъсам ризата с мегафон, че Демократична България и Политическа партия са в коалиция. Примерно - коалиция на оръжията. Или коалиция на задграничните секции. Ако помните кой отпуши вота в Турция. Няма да го направя – от почитание към сътрудниците. И към парламентарната република. И тъй като зная, че всяка партия има право да върви по своя път.

Ако те решат да я карат по този начин за напред – сипваме туба бензин в сюжета с президенската република. Защото мачът е доста по-голям. И всички знаем това.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР