Явно новоизлюпеният политик и сценаристите му са зациклили в онази

...
Явно новоизлюпеният политик и сценаристите му са зациклили в онази
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Отборът мечта на Слави е идеален за старот...

Явно новоизлюпеният политик и сценаристите му са зациклили в онази славна ера на подем в шоубизнеса през 2001 година

Слави има култ към приключилите в чужбина

Много е рано да се приказва за политическия завършек на Борисов

Предложението за кабинет на Трифонов не основава условия за устойчиво ръководство

Има Такъв Народ не съумя да обере груповата национална пристрастеност в миг, в който ГЕРБ е притиснат до стената

- Г-н Делийски, верен ли беше ходът Слави Трифонов да разгласи цялостен състав на кабинета преди връчването на мандат?

- Целият този род ми наподобява халюцинационен ​- един водач приказва от тъмна стаичка, показва някакви хора. Те са бъдещият кабинет. Трифонов дава знак, че е поел отговорността: ето ви ужасно държавно управление! Ако не го подкрепите, отговорността ще е ваша! Това е цялостното подстрекателство.

В детайлите прави усещане близостта на напълно скоро родената партия Има Такъв Народ с основни фигури от остарялото Национална движение „Симеон Втори". Залага се на концепцията за експертност, на която от дълго време <210> е минало времето.

Изключително проблематична е и политическата идея за сходно държавно управление ​- ръководство с 60-ина депутати, без да се търси коалиция. Вероятно по доста от оповестените цели надали някой би имал нещо срещу. Вероятно по по-ключови въпроси като бюджета ще се търсят плаващи болшинства. Но тази политическа технология да искаш безусловна поддръжка без договаряния наподобява проблематична, най-малко на първо четене.

- Как ​ви наподобява съставът на възможния предстоящ кабинет от суперпрофесионалисти полиглоти с дипломи от топуниверситети и сполучливи кариери?

- Все още по никакъв начин. Министрите са политически фигури. Работата на специалистите не е в министерските кресла, а в професионалните отдели. Министрите в едно държавно управление би трябвало да са политически фигури, да балансират разнообразни ползи. Нека да има специалисти, само че не е несъмнено, че специалистите ще са положителни министри. За министър се желае повече от това да си просветен и да си добър специалист.

Това е част от познатата мантра: ето какви хора ни трябват! В момента проектът работи в подтекста, оставен от ГЕРБ.

Това е вярата, че ще сложим хора, приключили в чужбина, вместо недоучените наши момчета, и всичко ще се оправи. Това е доста в стила на Трифонов. Неговото политическо въображение очевидно стига до такава степен. Замряло е някъде при започване на 21. век, когато сходни хрумвания впечатляваха.

- Какъв знак е посочването за министър председател на някогашния царски министър Николай Василев?

- Това е част от същата логичност и е явен знак, че във финансово-икономическата сфера, където са съсредоточени най-сериозните проблеми на България, нищо няма да се пипа.

Данъчни системи и политика, обществени модели - всичко това ще остане такова, каквото е. Това е министър председател, с чиято финансова визия биха могли умерено да се съгласят без проблем и ГЕРБ, и Движение за права и свободи. Може номинациите да са жест в тази посока - министър председател, финансов и стопански министър, чиито оферти ГЕРБ и Движение за права и свободи да могат да поддържат без условия.

- Може ли този кабинет да не мине?

- Може, несъмнено. Този кабинет наподобява чудноват ​- и като състав, и като цели. Съвсем действително е да не бъде подсилен. Предполагам, това е калкулирано с концепция: дадохме ви най-хубавия вероятен състав на кабинет, същински Dream Team. Ако не го подкрепите, вие обяснявайте на хората за какво нямаме държавно управление.

Това евентуално е малката врата, която Трифонов си оставя. Но кабинетът може и да бъде подсилен. Възможно е съставът на държавното управление да е бил разискван авансово с другите партии на митинга, без това да се обявява.

Г-н Василев не е ново лице. Напротив, той е от хората, които са били най-дълго на министерски постове в България, в няколко кабинета. Не е нова и концепцията, че ще ни оправят някакви смирени хора, специалисти от чужбина.

- Как оценявате изброените от Трифонов цели - детски градини, автомагистрали, избавителни вертолети?

- Това са естествени задания на всяко ръководство, това не може да са цели.

В икономическата стратегия, включваща концесии, приватизации, липсва знак на смяна, каквато е главната упоритост на обществото.

- Това ли е дневният ред на българина? Не е ли озадачаващо, че измежду целите Трифонов не уточни нищо, касаещо приходите?

- Да, няма нищо за приходите, за неравенствата в обществото ни, за еднакъв достъп до опазване на здравето и обучение. Няма ограничения за превъзмогване на тежките районни демографски диспропорции, за възстановяване на качеството на живот.

Не знам преждевременно ли беше оповестяването на тези цели, отблъскване на номер ли е, въпрос на качества ли е, или на някаква дълга тактика.

Но на първо четене оповестеният кабинет наподобява допустим като стратегия и лица за икономическото статукво, политически формат, който допуска тематични обединения по основни гласувания.

- Май още веднъж ни пращат спасители, този път в експертна опаковка?

- Това е доста сериозна тематика - този култ към приключилите в чужбина, който явно Трифонов изпитва. Вероятно психолози и психиатри биха го обяснили по-детайлно.

- Предполага ли офертата на Трифонов бъдещо устойчиво ръководство?

- Не. Няма условия за устойчиво ръководство с това предложение. Какво устойчиво ръководство може да има, в случай че е подкрепено от 60-ина депутати?! И при обстановка, при която явно структурата на вота изисква търсене на необятен консенсус сред разнообразни партии за сформиране на устойчиво болшинство. Не виждам учредения за непоклатимост.

- Ще преглътнат ли депутатите в 46-ия парламент предложенията на Слави Трифонов?

- За преобладаващите политически и стопански елити това е безопасен кабинет. Не виждам какво толкоз би трябвало да се преглъща. Този кабинет става за известно време, с цел да се успокоят нещата, да се продължи това безвремие, в което като че ли обитаваме от много време. Нищо повече.

- Вероятно концепцията е да не вървим на парламентарни избори дружно с президентските наесен, а може би следващата година?

- Може би има нещо такова. Битува измежду политическите водачи чувството, че скорошни избори по никакъв начин няма да се отразят добре на самите партии. Подобна изборна серпантина няма да хареса на болшинството от жителите. Та в сходен насилствен режим не е невероятно да се поддържа един безопасен кабинет.

- Докога обаче хората ще имат вяра на " ИТН "?

- В обстановката, в която ГЕРБ бяха опрени до стената, в с​итуация, в която 80 % от българите желаят смяна, организацията на Трифонов печели едвам 24 % от 40 % дали своят вот. Т.е. Има Такъв Народ не може да събере груповата национална пристрастеност.

- Успешно ли се оказа изчегъртването на ГЕРБ, поради стигматизацията и извоюваните гласове?

- ГЕРБ към момента се държат. Да не забравяме, че в техни ръце е локалната власт, а това не е дребен запас. Ерозията обаче е явна, очевидно се чупят части от ГЕРБ, на тези избори изгубиха към 200 000 гласа за 3 месеца. Но за по-дълбоки деструктивни процеси можем да приказваме вероятно в случай че останат година-две отвън властта.

Сега е доста рано да се приказва за политическия завършек на ГЕРБ. Особено в подтекста на сходни различни политически предложения като тази, която Трифонов ни показа. Възможно е даже това да облагодетелства ГЕРБ, в случай че са задоволително търпеливи.

- Какъв знак е ниската изборна интензивност на 11 юли?

- Със сигурност има разнообразни аргументи за разнообразни групи да не отидат да гласоподават - лятото, машините. Но това са комфортни мотиви за маскиране на всеобщото чувство, че няма кой да съставлява огромна част от българите. Просто за болшинството от гласоподавателите няма свястно политическо предложение. Тези хора желаят приходи, обективна стопанска система, обществена отбрана и просто не отиват да гласоподават, тъй като никоя от партиите не им предлага.

Те са дневният ред на икономическото болшинство, а голяма част от партиите пазят ползите на едно икономическо малцинство. Не е нужно да търсим надалеч аргументите за това хората да не гласоподават всеобщо. А офертата на Трифонов е ориентирана точно към това икономическо малцинство, в нея няма нищо за икономическото болшинство, което живее мъчно в по-голямата си част.

- Споделяте ли опасенията, че ни предстоят най-малко 2-3 години политическа неустановеност?

- Няма по какъв начин да е нещо друго, в случай че липсват политически субекти, които си дават сметка за социално-икономическия колапс, който ги заобикаля.

Имаме политическа система, при която все по-очевидно един политически цикъл не може да контролира обществените спорове. И тази система се усеща като все по-непредставителна. Това няма по какъв начин да не сътвори неустойчивост и турбуленция.

В момента цяла Европа дебатира така наречен Зелена договорка - самобитен проект " Маршал " за преструктуриране на националните стопански системи в границите на Европейски Съюз. Нещо, от което България има голяма потребност. Нищо не чухме по този въпрос в предизборните акции в последните четири месеца. Т.е. ние сме отвън основния за бъдещето на всеки европеец спор. Странно е, че не чухме и думичка за това в предизборните акции. Тази извънредно значима за бъдещето ни тематика липсва и в офертата на Слави. Вместо това той предлага на българите стратегия от 2001 година! Явно новоизлюпеният политик и сценаристите му са зациклили в онази славна ера на подем в шоубизнеса.

ВИЗИТКА

Страхил Делийски е приключил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра " Политология " на СУ " Св. Климент Охридски ". Преподава политически връзки и политическа антропология.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР