Ята от екзотичните птици фламинго, са избрали Атанасовско езеро край

...
Ята от екзотичните птици фламинго, са избрали Атанасовско езеро край
Коментари Харесай

Най-голямата колония от розово фламинго в България се намира в Атанасовско езеро

Ята от екзотичните птици фламинго, са избрали Атанасовско езеро край Бургас за собствен дом. Далечните посетители намират успокоение в северната част на езерото, която е част от поддържания резерват.
Орнитолози са забелязали 159 птици по време на мониторинг по плана наименуван „ Лагуната на живота “. Възрастните екземпляри са 120. Техните крила са блестящо розови, което прави усещане от надалеч. Хранят се с водни безгръбначни и обичаното им солничното раче. Фламинго нощуват в един от басейните на езерото.

Младите птици са отделени от главното ято и биват „ следени “ от няколко възрастни птици, както това се случва в детските градини на хората. За разлика от шумните възрастни, те са по-спокойни, не се опасяват от хората. При съществуването на човешко внимание, не отлитат, а единствено навлизат по-навътре в басейните.
За още забавни обстоятелства Actualno.com се свърза с орнитолога Д-р Петър Янков от Българско сдружение за отбрана на птиците: “Вече трета година розовото фламинго е тук. Птиците не отлитат на юг, само че обикалят региона и стигат даже до Румъния. За тях, нашите зими не са проблем, остават тук и няма да мигрират. Солените езера не замръзват, студът не ги плаши, в случай че има храна. Едни птици идват, други си отиват, само че непрекъснато ги има. Интересното е, че до момента са следени единични екземпляри, аз в този момент се появяват от 40-50 до 159 птици. Увеличава се наличието им и може би, след време, ще стартират да гнездят тук. Но те непрестанно скитат “.

Ятото фламинго е доста по-шумно, спрямо розовите пеликани, които също са част от живота на Атанасовското езеро. Техният брой е към 4000 птици. Те нощуват и почиват по дигите на езерото, а денем прелитат до Вая, друго езеро край Бургас, с цел да се хранят.
Крайбрежни бекаси, дъждосвирцови птици, брегобегачи и водобегачи, са другите жители на басейните. Природолюбителите следят с интерес и дъждосвирци, саблеклюни, кокилобегачите, които към момента са тук, само че се готвят да стартират своята миграция на юг.

Атанасовско езеро е част от Натура 2000 и е зона с разнороден режим. Северната му част е поддържан резерват, до момента в който южната е предпазена околност. Езерото и прилежащите аграрни земи са включени в предпазена зона, която е част от Европейската екологична мрежа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР