Ясунобу Накамура, директор на квантовия център на RIKEN, показва новата

...
Ясунобу Накамура, директор на квантовия център на RIKEN, показва новата
Коментари Харесай

Япония пусна първия си собствен квантов компютър


Ясунобу Накамура, шеф на квантовия център на RIKEN, демонстрира новата машина
(снимка: RIKEN)

В началото на седмицата Япония пусна в употреба първия си лично създаден квантов компютър. Той е планиран и издигнат от института RIKEN и компанията Fujitsu, заяви организация Nikkei.

Квантовата система може да работи с 64 кубита, което е доста повече от 27-кубитовия квантов компютър на IBM, внедрен преди този момент в Япония. Желаещите да употребяват системата посредством заоблачен достъп са толкоз доста, че RIKEN трябваше да вкара опашка.

Японските компании са надалеч зад Съединени американски щати и даже от Китай в развиването на квантовите технологии. Преди няколко години японското държавно управление предприе някои организационни стъпки и оказа помощ с финансиране, с цел да тласне квантовия развой.
още по темата
Fujitsu и RIKEN започнаха да работят дружно върху фундаментално нови изчислителни системи. Те стигнаха до първия стадий от работата си – показаха 64-кубитова изчислителна платформа. През 2025 година сътрудниците дават обещание да пуснат 100-кубитов компютър, а година по-късно – 1000-кубитов.

„ Големи задгранични играчи като Гугъл може да наподобяват водачи в тази област, само че има място за конкуренция ”, споделя Шинтаро Сато, началник на квантовата лаборатория на Fujitsu.

В същото време на никое място по света към момента няма ясно схващане по какъв начин и за какви задания е най-добре да се употребяват квантовите компютри. RIKEN и Fujitsu също ще работят по тези проблеми. По-специално, RIKEN ще се концентрира върху приложенията взаимно с японски предприятия и университети, а Fujitsu ще изследва вероятни приложения с Fujifilm и Tokyo Electron.

Широко публикувано е мнението, че квантовите калкулации могат да ускорят десеткратно създаването на нови материали, в това число в области, сериозни за декарбонизацията, като батериите за електрически транспортни средства и изкуствената фотосинтеза.

Преди няколко години Mitsubishi Chemical Group беше пионер в проучванията за потребление на квантови калкулации за създаване на материали за акумулатори. Подобно на Toyota Motor и Sony Group, които също са заинтригувани от създаването на нови технологии и материали, Mitsubishi употребява услугите на 27-кубитовия IBM компютър, внедрен през 2021 година в Кавазаки.

Няма подозрение, че по-мощната японска квантова система ще отговори на търсенето от тези и други компании. Квантовото бъдеще на изчислителните системи наподобява към този момент е тук.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР