Ясни са правилата, по които ще могат да бъдат разполагани

...
Ясни са правилата, по които ще могат да бъдат разполагани
Коментари Харесай

Нова наредба въвежда правила за палатки, кемпери или каравани извън къмпингите

Ясни са разпоредбите, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие отвън категоризираните къмпинги.

Те са избрани в план на Наредба за изискванията и реда за установяване на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона " А " и в зона " Б " според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, отвън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, която би трябвало да бъде издадена от министъра на районното развиване и благоустройството, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на околната среда и водите и министъра на туризма. Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

С проектонаредбата се дефинират както допустимите места за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани, по този начин и разпоредбите за устройването им, използването им и престоя в тях, според условията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани могат да се обособяват в поземлени парцели или в елементи от тях, благосъстоятелност на страната, на общините, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в аграрни земи, както и в незастроени парцели, включени в рамките на урбанизирани територии, без смяна на предназначението им. Специално за земеделските земи, местата за палатки, кемпери или каравани могат да са единствено в земи, които са трайно необработваеми и които не се отдават чартърен или аренда. Те не могат да попадат в рамките на предпазени територии с категория резерват, естествена забележителност, поддържан резерват и предпазена околност.

Местата за краткотрайно разполагане няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма. В тях с изключение на палатки, кемпери и каравани, могат да се слагат единствено архитектурни детайли за обслужване на отдиха и туризма без комерсиално предопределение като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, осведомителни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не съставляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.

Обособените места ще би трябвало да имат обезпечени транспортен достъп, защита, портативни химически тоалетни и сметоизвозване.

Предвижда се обособяването на местата за краткотрайно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се позволява със заповед от кмета на общината за период до 3 години във времевия интервал от 1 май до 30 септември.

Проектът на наредбата може да бъде открит в секция " Проекти на нормативни актове " на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството и в Портала за публични съвещания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР