Яшин също призова западните страни да отделят военнопрестъпниците, завзели властта

...
Яшин също призова западните страни да отделят военнопрестъпниците, завзели властта
Коментари Харесай

Иля Яшин от затвора: Всички ние сме виновни за наполеоновите амбиции на Путин

Яшин също прикани западните страни да „ отделят военнопрестъпниците, завзели властта в Кремъл, от елементарните жители “, които не поддържат войната с Украйна.

Meduza разгласява целия апел на Яшин.

Казвам се Иля Яшин, аз съм съветски опозиционен политик. За страдание, нямам опция да се обърна към вас от трибуната на форума, защото от предишното лято съм в пандиза за обществено изявление против нахлуването на войските на Путин в Украйна. Властите взеха решение да ме накарат да млъкна и ме осъдиха на осем години и половина затвор, само че аз няма да мълча. Искам моят глас - гласът на съветския родолюбец, който се опълчва на войната и диктатурата - да бъде чут. За мен е доста значимо да мога да приказвам почтено със сънародниците си, даже зад решетките. Но също по този начин прелестно разбирам смисъла на разговора със света, тъй че съм признателен на уредниците на форума за опцията да приказвам с вас.

 

Атаката против Украйна беше допустима по няколко аргументи. На първо място, това е отговорност на руснаците, в това число и моя, като представител на съветския народ. За страдание допуснахме да се сътвори реваншистка тирания у нас и не създадохме ефикасни механизми за публичен надзор върху властта и силите за сигурност. Както се споделя, пожертвахме свободата в името на реда и просперитета и най-после загубихме и свободата, и реда, и просперитета. Сега те изцяло са придобили репутацията на окупатори. Плащането за тези неточности ще отнеме доста време.

 

Но в това време желая да ви припомня за отговорността на интернационалната общественост, която дълги години организираше политика на помиряване на агресора по отношение на режима на Путин и по този метод повтори историческата неточност, която преди време тласна Европа към Втората международна война. В последна сметка за две десетилетия на Путин му се размина безусловно всичко – узурпация на властта и корупция, проваляне на опозицията и политически убийства, военни интервенции и анексиране на непознати територии.

 

„ Дуетът сред Меркел и Путин в Москва беше сполучлив “ - това беше заглавието под публикацията на Deutsche Welle от 16 ноември 2012 година, шест месеца след бруталното разпространяване на митинга на Болотния площад в Москва. Десетки участници в уговорената и мирна среща ще влязат в пандиза за разнообразни периоди. По време на визитата си в Москва, с цел да види Путин, който се завърна на поста си като президент след „ рокада “ с Медведев, Меркел се обърна към него освен с „ господин президент “, само че и с „ скъпи Владимир “. Путин отговори, като я назова „ германка, която е модел за нас “.

Да вземем 2015 година, годината след анексирането на Крим, хибридната война в Донбас, лишила хиляди жертви, и нещастието с малайзийския Боинг. Годината на убийството на моя другар, опозиционния политик Борис Немцов, под стените на Кремъл. През юни 2015 година Путин беше на работно посещаване в Милано и Рим, където се срещна с премиера Матео Ренци и президента на Италия Серджо Матарела. На 10 юни същата година той се среща с папата във Ватикана.

На 28 септември същата 2015 година той беше на работно посещаване в Ню Йорк. Путин изнесе тирада на 70-то Общо заседание на Организация на обединените нации и организира диалози с генералния секретар на Организация на обединените нации Бан Ки Мун, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президента на Съединени американски щати Барак Обама.

На 2 октомври Путин е на работно посещаване в Париж за срещата на Нормандската четворка. Той се среща с френския президент Франсоа Оланд и немския канцлер Ангела Меркел в Елисейския замък.

На 15-16 ноември 2015 година Путин лети до Анталия за присъединяване в срещата на Г-20. Там, наред с други неща, той се среща с немския канцлер Ангела Меркел, италианския министър председател Матео Ренци и английския министър председател Дейвид Камерън.

30 ноември - работно посещаване в Париж. Участие в 21-та Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата и 11-та среща на страните по Протокола от Киото. Срещи с президента на Съединени американски щати Барак Обама при закрити порти, с немския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това, да припомня, беше годината след анексирането на Крим и нещастието с малайзийския Боинг, в годината на убийството на Борис Немцов.

 

Путин продължи да остава законен президент в очите на Запада през 2020 година, откакто провежда „ референдум за конституцията “, след което „ пренастрои “ изискванията си и получи опция да продължи да се кандидатира за президент. В същото време самостоятелни специалисти оповестиха невиждан мащаб на имитация и 22 милиона анормални бюлетини в гласуването. Същата година Алексей Навални беше токсичен. Благодарение на проверяващите публицисти се оказа, че Алексей - популярност Богу, оживял - не е единствената жертва на държавните отровители. Въпреки това през 2021 година на конференция след срещата на върха в Женева Байдън сподели: „ Започнахме двустранен разговор за стратегическата непоклатимост “.

 

Руският деспот беше посрещнат тържествено в международните столици, от него се купуваха нефт и газ, продаваха му се елементи за оръжейни системи и технологии, възприеман беше като еднакъв. Именно тази политика в последна сметка сътвори у Путин чувство за цялостна всепозволеност и безспорна безотговорност. Войната към този момент беше в разгара си и Русия беше снабдена със средства за разпространяване на манифестации: едвам през юли 2022 година Европейската комисия разгласи, че възнамерява да включи сълзотворен газ, мастило за пръстови отпечатъци, каски, щитове и водни оръдия в новия пакет от наказания. И същите тези хора възмутено питат руснаците: за какво не протестирате?

 

Нека искрено признаем: всички ние, по един или различен метод, напоихме леглото, в което израснаха наполеоновите упоритости на Путин. Всички сме виновни за следствията. И този проблем също би трябвало да се реши дружно.

 

На Запад е общоприето, че съветският народ през днешния ден единомислещо утвърждава войната и е жаден за украинска кръв. Смея да настоявам, че това не е по този начин. Да, доста мои съграждани са подведени от пропагандата и наплашени от репресии – това е правилно. Но Путин по този начин и не съумя да трансформира експанзията си в национална война.

 

Огромен брой руснаци отпътуваха в чужбина, с цел да не бъдат мобилизирани и да не вземат оръжие. Значителна част от обществото е избрало вътрешната емиграция и мълчи, с съображение се страхувайки от наказателно гонене. Войските се комплектуват най-вече от наемници, чиято мотивация са парите, и от нарушители, които са вербувани на фронта с обещанието за реабилитация. В същото време просто няма опашки във военната регистрация и службите за регистриране, публичен възторг и други признаци на национална война в Русия.

 

Но броят на политическите пандизчии надвиши хиляда. Много е мъчно да се нарисува портрет на междинния съветски политически пандизчия, задържан за антивоенен митинг: всички те са толкоз разнообразни. Стотици хора са зад решетките. Учители, пенсионери, студенти, служащи, районни публицисти. Социален прорез на цялото ни общество. Това е нашият народ. Казвате: какво значат няколкостотин политически пандизчии в многомилионна страна? И ще отговоря: стотици хора са доста, когато става въпрос за умишлен избор да жертват свободата, комфорта, здравето, кариерата и общуването със фамилията, с цел да останат в естетика със съвестта си и да не мълчат. Не приказваме за няколко дни в мръсна, задушна килия в полицейското ръководство или даже за 15 дни в специфичен център за задържане - имаме десетки хиляди от тях, а за години на непрекъснато оскърбление и неустановеност надалеч от родственици.

 

Чували сте по какъв начин деца, които не са съгласни, се изпращат в обществени институции, нали? 13-годишната Маша Москалева, която нарисува антивоенна рисунка, беше отделена от татко си и изпратена в сиропиталище, а той беше подложен под домакински арест (сега е в затвора; Маша, за благополучие, е с майка си), а 15-годишният осиновен наследник с увреждания на журналистка и активистка от Бурятия Наталия Филонова беше върната в сиропиталището, тъй като беше в пандиза. Това са единствено историите, които се чуват. Но те са задоволителни за доста руснаци да изберат мълчанието. Отговорете си, уважаеми господа, почтено на въпроса: какво бихте създали? Представете си децата си в сиропиталища, а себе си на койки всякога, когато желаете още веднъж да обвините руснаците за незадоволителна опозиция. Но митингите не престават. Да, очевидно са малко, само че всяко сходно излизане на улицата е героизъм.

 

Истинската Русия не води война с украинците на фронта. Истинската Русия седи в пандиза, а също по този начин написа писма на политически пандизчии, събира пари за прекачване в следствения арест. През деня на телемарафона руснаците събраха 40 милиона рубли в помощ на политическите пандизчии и това макар всички компликации, свързани с всеобщото блокиране на съветски карти. Истинската Русия оказва помощ на стотици хиляди украински бежанци, които се озовават у нас: одобряват ги в съветски фамилии, оказват помощ им с облекла и храна, ранените се настаняват в лечебни заведения, а тези, които желаят да живеят в Европа, се водят в чужбина. хиляди. Предимно мълчи. За да не навредят на тези, на които оказват помощ. Не е обществено, само че повече от година всеки ден стотици коли с съветски номера транспортират украински фамилии до границите, измежду които ранени, заболели, изгубили близки по време на боевете,

 

Наскоро така и така сложният им живот стана още по-сложен: Европа затвори границите си за съветски коли. Миналата седмица украинска бежанка от Мариупол с терминален рак трябваше да пресече руско-естонската граница в инвалидна количка заради възбраната на естонските управляващи за влизане на коли с съветски номера: синът й буташе количката километър и половина с нея в граничната зона, преминавайки по моста над Нарва. Те се страхували да изпратят дамата през границата с кола за спешна помощ от боязън да не конфискуват колата.

 

 

Страните от Европейски Съюз затвориха влизането за коли с съветски номера. В резултат на това пострадаха бежанци от Украйна.Това са хора, които се нуждаят от здравна помощ - и които не могат да се движат независимо
За да се противопоставим сполучливо на Путин, е належащо да превърнем съветския народ в съдружник на интернационалната коалиция, застанала в отбрана на Украйна, в съдружник на целия свободен свят. Това изисква най-малкото смяна в риториката по отношение на съветските жители.

 

Моля, спрете да плашите моите сънародници, като им обещавате всевъзможни санкции след провалянето на Путин в Украйна. Спрете да унижавате хората, като безсистемно блокирате коли на границата и заплашвате да вземете всеки собственик на съветски паспорт под контрола на западните разследващи служби. Моля ви да разграничите ясно военнопрестъпниците, завзели властта в Кремъл, и елементарните жители, които се оказват в Русия като заложници и живеят със затворени очи: някои от боязън за живота и бъдещето си, а други от позор и смут на това, което се случва.

И най-после, най-важното: дано покажем на съветското общество облика на бъдещата Русия. Ако желаеме руснаците да станат съдружници на цивилизования свят, не би трябвало да рисуваме апокалиптична картина на градовете ни в руини и да приказваме за неизбежното разчленяване на страната ни. Нека вместо това разбираем на хората, че Русия без Путин е за основаване, а не за опустошение. Това е свободна, щастлива и мирна страна, в която желаете да живеете, работите и създавате фамилии. Това не е химера, допустимо е.

 

Скъпи другари! Разбирам, че нашето общество носи голяма отговорност пред народа на Украйна за чудовищното закононарушение, осъществено от нашето държавно управление в наше име. Ще се опитаме да изкупим тази виновност. Един ден аз самият ще дойда в Киев, с цел да желая амнистия.

 

Но Русия постоянно ще бъде покрай Украйна и Европа. Исторически и географски сме обречени да бъдем съседи. Затова дано бъдем мъдри, дано дружно да помислим за утрешния ден и по какъв начин да не се повтори сегашната покруса.

„ Затворът ще свърши някой ден, само че самоуважението ще остане. “

Превод ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР