Японците отново притежават най-влиятелния паспорт в света, позволяващ безвизов достъп

...
Японците отново притежават най-влиятелния паспорт в света, позволяващ безвизов достъп
Коментари Харесай

За пореден път - японците притежават най-влиятелния паспорт в света

Японците още веднъж имат най-влиятелния паспорт в света, допускащ безвизов достъп до 193 страни, съгласно Henley Passport Index за третото тримесечие на 2022 година

Индексът се пресмята от световната капиталова компания Henley & Partners, като се базира на данни от Международната асоциация за въздушен превоз (IATA).

За 17-а година изследването преглежда 199 паспорта и техния достъп до 227 дестинации, показва T+L.

„ Системата за оценяване на показателя е създадена, с цел да даде на потребителите нюансиран, удобен и благонадежден взор върху силата на паспорта му “, се споделя в отчета. „ Всеки паспорт се точкува по отношение на общия брой дестинации, до които притежателят му има достъп без виза. “

Точно след Япония по паспортна мощ се подреждат други две азиатски страни - Сингапур и Южна Корея, получаващи второто място поради безпроблемен достъп до 192 страни. Те са следвани от поредност от европейски страни, като Германия и Испания (трети, 190) Финландия, Италия и Люксембург (четвърти, 189); Австрия, Дания, Холандия и Швеция (пети, 188) и Франция, Ирландия, Португалия и Обединеното кралство (шести, 187).

Съединени американски щати са на седмо място, дружно с Белгия, Нова Зеландия, Норвегия и Швейцария, като всички притежатели на техни паспорти имат безвизов достъп до 186 страни.

Топ 10 приключват Австралия, Канада, Чехия, Гърция и Малта на осмо място със 185; Унгария на девето място със 183; и Литва, Полша и Словакия на 10-о място със 182.

Една забележителна смяна е тази при Обединените арабски емирства - сега те заемат 15-то място с безвизов достъп до 176 страни, откакто преди десетилетие са на 64 позиция със 106.

България е на 17-о място в класирането, което дели с Хърватия. Притежателите на паспорти на двете страни имат безвизов достъп до 173 страни по света.

„ Последните резултати от Henley Passport Index са увещание за човешкото предпочитание за световна съгласуваност, даже когато някои страни се движат към изолираност и автаркия “, споделя доктор Кристиан Х. Каелин - ръководител на компанията, изобретила показателя.

„ Шокът от пандемията беше друг от всичко, което сме виждали през живота си, като възобновяване на нашите свободи на пътешестване и вродения ни инстинкт да се движим и мигрираме ще отнеме време, “ добавя тя.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР