Японският император Акихито ще се отрече от престола на 30

...
Японският император Акихито ще се отрече от престола на 30
Коментари Харесай

Япония ще има нов император на 1 май 2019 година


Японският император Акихито ще се отхвърли от престола на 30 април 2019 година, а от 1 май новият император ще стане по-големият му наследник Нарухито.

Това разгласи японският министър председател Шиндзо Абе пред публицисти след съвещание на специфичния съвет за разискване на този въпрос.

Премиерът означи, че държавното управление ще направи всички, с цел да протече този развой безпрепятствено, както това го желаят жителите на страната.

Веднага след съвещанието, в което участваха и ръководителите на двете камари на Народното събрание, на Върховния съд и на Управлението по въпросите на императорския двор Абе посети императора и му описа да извършеното.

Юридически отричането от престола стана допустимо, откакто това лято в Япония влезе в действие специфичен закон, който разрешава на императора да се откаже от властта за пръв път от 200 години. Документът ще работи единствено за настоящия монарх.

През август 2016 година Акихито в послание към нацията изрази предпочитание да абдикира поради преклонната си възраст. Преди законът изискваше от императора да извършва церемониалните си отговорности до края на живота си. Допитванията тогава демонстрираха, че японците са посрещнали с огромна благосклонност обръщението на Акихито. /ТАСС
 Нарухито и брачната половинка му Масако Нарухито и брачната половинка му Масако / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР