Японски учени създадоха роботизирани ръце, които могат да се носят

...
Японски учени създадоха роботизирани ръце, които могат да се носят
Коментари Харесай

Роботизирани ръце могат да отключат креативността на хората

Японски учени сътвориха роботизирани ръце, които могат да се носят от хората, оповестява Българска телеграфна агенция.

Екипът на Масахико Инами от Токийския университет създаде поредност от технологии, вкоренени в концепцията за „ jizai “ –  японски термин, който символизира автономност и свободата да правиш каквото искаш.

Целта е да се насърчи връзката, която Инами оприличава на връзка сред музикант и инструмент. „ Както да вземем за пример когато музикалният инструмент като че ли може да стане част от тялото ти “, посочи той.

Инами твърди, че е бил въодушевен от обичайното японско куклено изкуство, както и от сходния на хорър роман на японския публицист Ясунари Кавабата, в който става дума за мъж, който заема ръката на млада жена и прекарва нощта с нея.

„ Това въобще не съперничи на хората, а по-скоро е нещо, което ни оказва помощ да вършим каквото си желаяме, като велосипед или електровелосипед. Помага ни и може да отключи творчеството ни “, сподели Инами.

Промоционален видеоклип за плана на Токийския университет демонстрира двама балетисти, изпълняващи комбиниране благодарение на роботизирани ръце, прикрепени към гърбовете и торсовете им. Танцьорите в последна сметка се прегръщат, като роботизираните ръце също се включват.

Някои от хората, които носят ръцете, се привързват към тях след известно време, описа Инами. „ Свалянето им, откакто сте ги употребявали известно време, е малко тъжно. В това отношение те са малко по-различни от други принадлежности “, изясни той.

Но капацитетът на ръцете надвишава превръщането на фантазията на Кавабата в действителност – роботизираните крака биха могли да оказват помощ да вземем за пример при реализирането на избавителни задачи, добави Инами.

„ В бъдеще може да забележим криле да израстват от гърбовете на хората или дронове, прикрепени към хората... Може би някой ще измисли спорт, който изисква шест ръце, или нов тип плуване “, сподели Инами.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР