Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) и компанията

...
Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) и компанията
Коментари Харесай

Япония планира да изстреля първия си модул за изследване на Луната в края на август

Японската организация за проучване на галактическото пространство (ДЖАКСА) и компанията " Мицубиши хеви индъстрис " ще изстрелят първия модул за проучване на Луната, наименуван SLIM, на 26 август, оповестява Българска телеграфна агенция.

Той ще бъде на борда на ракетата H2A.

Апаратът с височина 2,4 м и тегло 200 кг е предопределен за проучване на кратерите и релефа на Луната благодарение на технологии, сходни на тези, употребявани в системите за различаване на лица. 

Модулът е оборудван и със специфична камера, която може да мери количеството желязо и други детайли, съдържащи се в скалите на лунната повърхнина.

Получените данни ще бъдат употребявани като част от лунната стратегия " Артемис " (Артемида) на НАСА.
   

Първоначално беше планувано японският модул да бъде изпратен на естествения сателит на Земята през месец май, само че стартът му беше отсрочен заради несполучливото изстрелване на новата японска тежка ракета H3. 

Ако задачата реализира задачата си, то Япония ще стане четвъртата страна в света, която ще приземи собствен модул на Луната. Досега това направиха Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай.

През април т.г. японската компания " Айспейс " изстреля модула " Хакуто-Ар ", който трябваше да бъде първият частно създаден галактически уред в света, кацнал на Луната. Комуникацията с него обаче беше изгубена и се допуска, че ще се разрушил при досег с лунната повърхнина. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР