Япония скоро ще започне да изпуска пречистена радиоактивна вода в

...
Япония скоро ще започне да изпуска пречистена радиоактивна вода в
Коментари Харесай

Повод за притеснение? Япония започва изпускане на радиоактивна вода от Фукушима

Япония скоро ще стартира да изпуска пречистена радиоактивна вода в океана, откакто нуклеарният контролен орган на Организация на обединените нации утвърди противоречив проект, който идва 12 години след повредата в АЕЦ " Фукушима ".

Планът за изпускане на отпадъчни води се създава от години, като през 2019 година министърът на околната среда съобщи, че " няма други благоприятни условия ", защото мястото за задържане на нечистия материал е на привършване.

Рафаел Гроси, началник на Международната организация за атомна сила (МААЕ), дойде в Япония във вторник, с цел да посети Фукушима и да показа на министър-председателя Фумио Кишида прегледа на сигурността на органа на Организация на обединените нации.

Но утвърждението на Организация на обединените нации не способства за усмиряване на разтревожените поданици на прилежащите страни и на локалните риболовци, които към момента усещат последствията от бедствието през 2011 година

Някои се усъмниха в констатациите на МААЕ, като неотдавна Китай съобщи, че оценката на групата " не е доказателство за законността и легитимността " на изпускането на отпадъчни води от Фукушима.

Защо вършат това?

Опустошителното земетресение и цунами през 2011 година повредиха системите за електрозахранване и изстудяване на атомната електроцентрала " Фукушима " - вследствие на което ядрата на реакторите прегряха и замърсиха водата в централата с високо радиоактивни материали.

Оттогава насам се изпомпва нова вода, с цел да се охладят остатъците от гориво в реакторите. Същевременно са се появили течове на подпочвена и дъждовна вода, което е довело до образуването на още радиоактивни отпадъчни води, които в този момент би трябвало да се съхраняват и пречистват.

Държавната електроенергийна компания Tokyo Electric Power Company (TEPCO) е построила над 1000 големи резервоара, с цел да побере 1,32 милиона метрични тона отпадъчни води - задоволително, с цел да се изпълнят повече от 500 олимпийски басейна.

Но пространството бързо се изчерпва. Компанията твърди, че построяването на повече резервоари не е допустимо и че би трябвало да освободи място, с цел да може безвредно да изведе централата от употреба - развой, който включва обеззаразяване на оборудванията, разглобяване на структурите и цялостно прекъсване на работата.

Какви са рисковете?

Радиоактивните отпадъчни води съдържат някои рискови детайли, само че по-голямата част от тях могат да бъдат отстранени от водата, съобщи TEPCO.

Истинският проблем е водороден изотоп, наименуван радиоактивен тритий, който не може да бъде отхвърлен. Понастоящем няма налична технология за това.

Но японското държавно управление и МААЕ настояват, че нечистата вода ще бъде мощно разредена и ще се освобождава постепенно в продължение на десетилетия.

Това значи, че концентрацията на изпускания тритий ще бъде равна или по-ниска от количеството, което позволяват други страни, и ще дава отговор на интернационалните правила за сигурност и запазване на околната среда, споделят те.

TEPCO, японското държавно управление и МААЕ също по този начин настояват, че тритият се среща естествено в околната среда - от дъждовната до морската и чешмяната вода и даже в човешкото тяло - тъй че изпускането на дребни количества в морето би трябвало да е безвредно.

В отчета на МААЕ Гроси декларира, че изхвърлянето на пречистена вода в морето би имало " нищожно радиологично влияние върху хората и околната среда ".

Експертите обаче не са единомислещи във връзка с риска, който това съставлява.

Канадската комисия за нуклеарна сигурност твърди, че самият тритий е прекомерно слаб, с цел да проникне през кожата - само че може да усили риска от рак, в случай че се употребява в " извънредно огромни количества ". Междувременно Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати призна, че " всяко излагане на радиация може да съставлява прочут риск за здравето ", само че добави, че " всеки е изложен на дребни количества тритий всеки ден ".

Робърт Х. Ричмънд, шеф на морската лаборатория Kewalo към Хавайския университет в Маноа, е измежду групата интернационалните учени, които работят с Форума на тихоокеанските острови за оценка на проекта за изпускане на отпадъчни води - в това число визити на площадката във Фукушима и срещи с TEPCO, японските управляващи и МААЕ. След като се среща с детайлностите на проекта, Ричмънд го назовава " недомислен " и несвоевременен.

Едно от опасенията е, че разреждането на отпадъчните води може да не е задоволително, с цел да се понижи въздействието им върху морските жители. Замърсители като тритий могат да преминат през разнообразни равнища на хранителната верига - в това число растения, животни и бактерии - и да бъдат " биоакумулирани ", което значи, че ще се натрупват в морската екосистема, сподели той.

Той добави, че международният океан към този момент е подложен на стрес от изменението на климата, окисляването на океаните, свръхулова и замърсяването. Последното нещо, от което се нуждае, е да бъде третиран като " бунище ", сподели той.

Потенциалните опасности няма да обиден единствено Азиатско-тихоокеанския район. В едно изследване от 2012 година бяха открити доказателства, че аленият звук е пренесъл радионуклиди - радиоактивни изотопи като тези в нуклеарните отпадни води - от Фукушима през Тихия океан до Калифорния.

Как ще бъде освободена водата?

Първо, отпадъчните води ще бъдат пречистени, с цел да се филтрират всички отстраними нездравословни детайли. След това водата ще се съхранява в резервоари и ще се проучва, с цел да се мери какъв брой радиоактивна е все още; съгласно TEPCO огромна част от нея ще бъде третирана повторно.

След това отпадъчните води ще бъдат разредени до 1500 бекерела тритий - единица за радиоактивност - на литър чиста вода.

За съпоставяне, в Япония нормативната граница е най-много 60 000 бекерела на литър. Световната здравна организация позволява 10 000, а Съединени американски щати имат по-консервативна граница от 740 бекерела на литър.

След това разредената вода ще бъде изпусната през подводен тунел край брега в Тихия океан. Трети страни, в това число МААЕ, ще следят изхвърлянето по време и след изпускането.

" Това ще подсигурява, че съответните интернационалните стандарти за сигурност ще продължат да се ползват през целия десетилетен развой, избран от държавното управление на Япония и TEPCO ", споделя Гроси в отчета.

Какво споделиха другите страни?

This summer, Japan will begin pumping Fukushima water into the ocean. The plan will see more than a million tons of treated radioactive water released and take decades to complete. So how will it work? Let’s take a look ⬇️
— Reuters (@Reuters)
Планът срещна смесени реакции, с поддръжка от някои страни и песимизъм от други.

Съединени американски щати поддържаха Япония, като Държавният департамент съобщи в изказване от 2021 година, че Япония е била " транспарантна във връзка с решението си " и наподобява следва " международно признатите стандарти за нуклеарна сигурност ".

Тайванският съвет за атомна сила съобщи, че количеството на изпуснатия тритий се прави оценка като " под границата на разкриване и въздействието върху Тайван ще бъде минимално ". Островът е ситуиран югозападно от Япония.

Но има по-голяма опозиция от страна на по-близките съседи на Япония.

Работници обеззаразяват региона на начално учебно заведение в град Кацурао, покрай разрушената от цунамито атомна електроцентрала " Фукушима-1 " в префектура Фукушима, на тази фотография, направена от Kyodo на 4 декември 2011 година Цунамито, което удари АЕЦ " Фукушима " през март, е било доста по-голямо от това, за което оборудването е било квалифицирано, съобщи операторът на централата в петък в първата си публична оценка на най-тежкото нуклеарно злополучие от 25 години насам. 

През март изтъкнат китайски чиновник предизвести, че отпадъчните води могат да причинят " непредсказуема щета на морската среда и човешкото здраве ", като добави " Тихият океан не е канализацията на Япония за изхвърляне на нечисти с нуклеарна сила води. "

Генералният секретар на Форума на тихоокеанските острови - междуправителствена група от тихоокеански острови, включваща Австралия и Нова Зеландия, също разгласява през януари публикация, в която показва " сериозна угриженост ".

" Необходими са повече данни, преди да бъде позволено каквото и да е изхвърляне в океана ", написа той. " Длъжни сме да работим за това нашите деца и внуци да бъдат сигурни, че тяхното бъдеще е обезпечено и безвредно. "

Южнокорейският министър-председател Хан Дък Су сподели поддръжка за проекта през юни, като съобщи, че може да пие отпадните води, откакто те бъдат пречистени, с цел да дават отговор на интернационалните стандарти, съгласно Yonhap - изказване, осмивано от водача на опозицията в страната.

Нима и други страни не изпускат отпадъчни води?

Japan may start controversial Fukushima water release next month
— Al Jazeera English (@AJEnglish)
Много органи, в това число МААЕ, показват, че нуклеарните централи по света постоянно и безвредно изпускат пречистени отпадъчни води, съдържащи ниски равнища на тритий.

Говорител на американската Комисия за нуклеарно контролиране, която е държавен орган, удостовери пред CNN, че " на практика всички нуклеарни централи в Съединени американски щати изхвърлят вода, съдържаща ниски равнища на радиоактивност, във водния път, на който са ситуирани ".

" Тритият не може да бъде филтриран, само че човек от обществеността би трябвало да погълне доста количество от него, с цел да има даже възможност да бъде наранено здравето му, а изпуснатата радиоактивна вода се разрежда доста от потоците във водния път ", добави представителят.

Много учени не са спокойни. Тим Мусо, професор по биологични науки в Университета на Южна Каролина, показва, че даже това да е нормална процедура измежду нуклеарните централи, просто няма задоволително проучвания за въздействието на трития върху околната среда и върху питателните ни артикули.

Ричмънд от Хавайския университет добави, че " неприятното държание на други хора " не е опрощение да се продължава да се изпускат отпадъчни води в океана. " Това е изключителна опция за (Япония и МААЕ) да трансформират към по-добро метода, по който се прави бизнес ", сподели той.

Какво е мнението на обществеността?

Жителите на района демонстрират доста повече песимизъм - това накара някои купувачи да се запасят с морски блага и морска сол, защото се притесняват, че тези артикули могат да бъдат наранени от изпускането на отпадъчни води.

В Южна Корея цените на морската сол скочиха, а притежателите на магазини обявиха, че продажбите им са се удвоили в последно време, заяви Ройтерс. Тя цитира вирусен туит на корейски език, в който се твърди, че са купили морски водорасли, аншоа и сол за три години.

Корейският орган по риболовство също по този начин съобщи, че ще усили напъните си за наблюдаване на солните ферми за радиоактивност и ще резервира възбраната за продажба на морски блага от водите наоколо до Фукушима, съобщи Ройтерс.

Представители на корейската общност също проведоха митинги против проекта, като някои от тях сложиха газови маски пред японското посолство в Сеул.

Мнението на японската общност също е разнопосочно. Проучване на " Асахи Шимбун " от март сподели, че 51% от 1304 интервюирани поддържат изпускането на отпадъчни води, а 41% са срещу. По-рано тази година жителите на столицата Токио излязоха на улицата, с цел да стачкуват против проекта.

Във Фукушима, префектурата, в която се случи бедствието, локалните риболовци се афишират срещу проекта още от първия ден. В продължение на доста години след разтопяването управляващите преустановиха риболовните им действия, а други страни вкараха ограничавания за импорт.

Дори и откакто водата и рибата в покрайнината се върнаха към безвредните си равнища, доверието на потребителите по този начин и не беше възобновено изцяло, а риболовната промишленост на Фукушима в този момент коства единствено дребна част от това, което в миналото е коствала.

Изпускането на отпадни води може да навреди още повече на световната и районната известност на Фукушима - съгласно мнозина това още веднъж ще навреди на поминъка на риболовците. По-рано тази година един от тях съобщи пред CNN: " Наистина се усещам по този начин, като че ли са взели това решение без нашето цялостно единодушие ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР