Япония планира да позволи на стартъпите да набират пари от

...
Япония планира да позволи на стартъпите да набират пари от
Коментари Харесай

Японските стартъпи ще набират рисков капитал и срещу цифрови активи

Япония възнамерява да разреши на стартъпите да набират пари от фондове за рисков капитал, продавайки цифрови активи като криптовалути вместо акции. Това ще даде повече благоприятни условия за финансиране на перспективни компании, занимаващи се с блокчейн технологии, написа Nikkei Asia.

Промяната ще разшири обсега на активите, отворени за лимитирано партньорство. Компаниите за рисков капитал нормално употребяват командитни сдружения, с цел да обединят капитала си с други капиталови организации в започващи предприятия, като лимитират експозицията си към вложените от тях средства.

Понастоящем Япония лимитира лимитираните партньорства до такива стандартни активи като акции и варианти за акции, както и токени за скъпи бумаги, избрани от японското законодателство за такива. Новото предписание ще добави други токени и криптоактиви към този лист, разширявайки една област на вложения, която е относително едва развита в страната.

Правителството възнамерява да показа нужните законови промени на Народното събрание още през 2024 година

За разлика от стандартните акции, токените, основани на блокчейн, могат да бъдат основани бързо, без да е належащо да минават през брокерска къща или различен медиатор.

Набирането на средства посредством такива цифрови активи се подхваща най-вече от компании, занимаващи се с Web3 технологии от последващо потомство.

През 2022 година Web3 стартъпите в международен мащаб се чака да наберат 15,1 милиарда $, което е 15 пъти повече от общата сума за 2018 година, сочат данни на CB Insights.

Въпреки че през втората половина на 2022 година финансирането спада, частично поради срутва на борсата за криптовалути FTX, от първото тримесечие на 2023 година нещата се усъвършенстват, въпреки и с мудни темпове.

Няколко компании в Япония, като разработчика на блокчейн HashPalette, са набрали милиони долари посредством предложение на токени, показва още изданието и прибавя: „ Но рестрикциите, блокиращи лимитираните сдружения да влагат в токени, попречиха на японските фондове за рисков капитал и институционалните вложители да вземат участие и да извлекат изгоди от растежа на Web3 фирмите “.

Стартъпите постоянно емитират токени в Сингапур или Дубай. От страна на рисковия капитал японската Skyland Ventures влага в токени в чужбина посредством основано в Сингапур дъщерно сдружение.

Японското държавно управление обмисля да преразгледа данъчния кодекс за фискалната 2024 година и да освободи криптоактивите и токените от налог върху неосъществените облаги въз основата на пазарната стойност, което се показва като причина, поради която някои компании се въздържат да влагат в тази област.

Фондовете за рисков капитал упорстват за тази смяна. " Преразглеждането на закона за лимитираното партньорство е едно от нещата, които чакахме, само че е мъчно да си представим, че това единствено по себе си ще докара до внезапно увеличение на набирането на средства посредством виртуални валути ", считат от B Dash Ventures.

Япония също по този начин възнамерява да отстрани рестриктивните мерки за командитните сдружения, изискващи от тях да влагат повече от половината от капитала си в страната, надявайки се, че отварянето на повече благоприятни условия за вложения ще усили облагите им и ще им даде повече капитал, който да влагат в локални стартъпи.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР