Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година,

...
Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година,
Коментари Харесай

Япония е в рецесия и вече не е третата по големина икономика

Япония ненадейно изпадна в криза в края на предходната година, губейки купата си на трета по величина стопанска система в света в интерес на Германия и повдигайки подозрения по кое време централната банка ще стартира да излиза от своята десетилетна ултра разхлабена парична политика, написа Reuters.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Япония спадна с 0,4% на годишна база през интервала октомври-декември м.г. след спад от 3,3% през предходното тримесечие, демонстрират формалните данни, излезли в четвъртък, обърквайки пазарните прогнози за напредък от 1,4%.

Две поредни тримесечия на стесняване нормално се смятат за нахлуване в техническа криза.

Някои анализатори предизвестяват за ново стесняване на стопанската система през настоящото тримесечие заради едва търсене в Китай, едва ползване и прекъсване на производството в поделение на Toyota Motor Corp.

" Това, което е изключително поразително, е мудността в потреблението и финансовите разноски, които са основни стълбове на вътрешното търсене. Икономиката ще продължи да няма инерция за момента, без основни мотори за напредък ", сподели Йошики Шинке, старши изпълнителен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

Въпреки че доста анализатори към момента чакат Централната банка на Япония да приключи всеобщия си паричен тласък тази година, слабите данни може да хвърлят подозрение върху прогнозата ѝ, че

възходящите заплати ще поддържат потреблението и ще поддържат инфлацията трайно към задачата от 2%.

Навлизането в криза, обаче, прави още по-трудно за централната банка да оправдае повишение на лихвените проценти, да не приказваме за поредност от покачвания. "

Частното ползване, което съставлява повече от половината от икономическата интензивност, спадна с 0,2% по отношение на пазарните прогнози за растеж от 0,1%, защото възходящите разноски за живот и топлото време обезсърчиха семействата да се хранят на открито и да купуват зимни облекла.

Капиталовите разноски, различен основен мотор на растежа на частния бранш, паднаха с 0,1% спрямо прогнозите за растеж от 0,3%.

И потреблението, и финансовите разноски се свиват за трето следващо тримесечие.

Големите компании чакат да усилят финансовите разноски със сериозните 13,5% през годината, приключваща през март, сподели тримесечно изследване. Но анализаторите показват закъснение на действителните вложения заради възходящите разноски за първични материали и дефицита на работна ръка.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР