Япония има желание да работи с български IT специалисти и

...
Япония има желание да работи с български IT специалисти и
Коментари Харесай

Япония търси български IT и ядрени специалисти

Япония има предпочитание да работи с български IT експерти и специалисти по нуклеарна енергетика. Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и делегация от Токайския университет, водена от ръководителя на настоятелството на университета проф. доктор Кийоши Амада, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Сътрудничеството сред МОН и Токайския университет продължава към този момент 55 години. Освен продан в академичната сфера, то обгръща и доста други действия като взаимно проучване на тракийското завещание от японски и български учени, продан по линия на детския радиохор и други

Десетки български студенти учат японистика, а стотици възпитаници учат японски език, означи министър Цоков. Проф. Амада добави, че всяка година в България се организира конкурс по ораторско майсторство на японски език, в който огромната премия е посещаване в Япония. „ Има доста деца, които приказват съвършено японски, макар че нито един път не са били в Япония “, посочи той.

Проф. Амада показа, че с него се е свързал министърът на търговията и промишлеността на Япония Ясутоши Нишимура, който посети България през май тази година и е бил посетител на института към Софийския университет INSAIT. Министър Нишимура отбелязал, че в нашата страна се обръща доста съществено внимание на построяването и развиването на IT експерти. Затова изискал подпомагане от Токайския университет за обмяна на опит и работа с такива специалисти от България.

Проф. Цоков пое ангажимент да спомага за реализиране на контакти сред японската страна и български висши учебни заведения, предлагащи образование в региона на високите технологии. Той инициира и среща на делегацията от Токайския университет с представители на института INSAIT към СУ „ Св. Климент Охридски “, като визитата ще се състои по-късно днешния ден. Министърът предложи да се работи за взаимни стратегии за образование, както и за продан на студенти по IT специалности.

Проф. Амада показа още, че Япония изпитва потребност от експерти в региона на нуклеарната енергетика. Такива в България се приготвят в Техническия университет в София и в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и там също ще бъдат търсени контакти за продан на опит и информация.

Проф. Амада поздрави страната ни за извоювания златен орден от българските гимнастички на Олимпиадата в Токио през 2021 година Домакин на надпреварата по художествена гимнастика беше град Имагата. Жителите му толкоз се зарадваха на извоювания от българския отбор златен орден, че взеха решение да създадат монумент на този орден, а Токайският университет финансира изработването му, показа проф. Амада. По думите му гимнастиката е станала известна в Япония едвам откакто студентът от Токайския университет Моринари Уатанабе е пристигнал да учи този спорт в България. В момента той е ръководител на Световната федерация по този спорт, а следва да се кандидатира и за ръководител на Международния олимпийски комитет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР