Япония днес почете паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка

...
Япония днес почете паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка
Коментари Харесай

Япония отбеляза 78 години от атомната бомба над Нагасаки

Япония през днешния ден уважи паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка на град Нагасаки преди 78 години с апел към страните, притежаващи нуклеарни оръжия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Кметът на Нагасаки Широ Судзуки съобщи, че нуклеарните страни би трябвало да " проявят храброст " и да се откажат от концепцията за нуклеарно въздържане. Изявлението на кмета беше направено по време на възпоменателна гала, която беше доста лимитирана заради ураган. Заради него гостите от страната и чужбина, в това число министър председателят на Япония Фумио Кишида, не можаха да участват персонално на церемонията. За първи път от 1963 година насам възпоменанието не се организира в Парка на мира, а в изложбена зала в града.

Точно в 11,02 ч. присъстващите на церемонията резервираха минута безмълвие, с цел да отбележат момента, в който на 9 август 1945 година над Нагасаки избухва атомната бомба " Дебеланкото " ( " Fat Man " ), хвърлена от Съединени американски щати.

Само в Нагасаки от директното влияние на бомбената детонация починаха към 70 000 души, а още 75 000 бяха ранени.

Три дни по-рано Съединени американски щати унищожават с атомна бомба (наречена Малчугана - Little Boy) различен японски град - Хирошима.
Япония капитулира на 15 август 1945 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР