Грузия е изправена пред нови политически протести тази седмица, тъй

...
Грузия е изправена пред нови политически протести тази седмица, тъй
Коментари Харесай

Грузия е на политически кръстопът на фона на протести срещу законопроекта за чуждестранните агенти

Грузия е изправена пред нови политически митинги тази седмица, защото депутатите възобновяват разискванията на закона за " задграничните сътрудници ", отричан от съперниците му като проруски инструмент за угнетяване на свободата на словото.

Законопроектът ще задължи организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " задгранични сътрудници " – разбиране, което предпоставя шпионаж.

Законопроектът разпали политическа рецесия в поляризираната страна в Южен Кавказ, която се надява да се причисли към Европейския съюз и получи статут на кандидатка за Европейски Съюз през декември.

Европейски Съюз съобщи неведнъж, че законопроектът, чието второ четене в Народното събрание е планувано за през днешния ден, е опасност за тези упоритости. Англия и Съединени американски щати също се оповестиха против него, до момента в който Унгария и Русия го опазиха.

Дни наред хиляди хора стачкуваха против законопроекта, откогато в средата на април той мина първото затруднение в Народното събрание. Оттогава студенти блокират ежедневно основният бул. в Тбилиси, противопоставяйки се на специфичните полицейски елементи.

Снощи пред Народното събрание се организира проправителствена проява в поддръжка на законопроекта.

Местните медии цитираха върховен представител на ръководещата партия, който сподели, че неговата партия оказва помощ със средства и обезпечава превоз на свои поддръжници, с цел да вземат участие в проява в столицата, като в това време твърди, че те отиват там по свое предпочитание.

Правителството разгласи на 4 април, че внася законопроекта " за задграничните сътрудници " в Народното събрание, откакто предходната година го отдръпна поради тогавашните митинги.

" В момента Грузия е на кръстопът и резултатът от тези митинги и от тези парламентарни избори ще реши накъде ще поеме Грузия през идващите няколко години ", споделя Корнели Какачия – началник на мозъчния концерн Грузински институт по политика.

" Изглежда, че сега Грузия се намира сред авторитаризма и опцията да стане част от Европа ", прибавя той.

" Руският закон "

Грузинската съпротива назова законопроекта " съветския закон ", сравнявайки го с сходно законодателство, което Кремъл употребява, с цел да репресира инакомислието.

Страната, която в миналото беше част от Съветския съюз, се мъчи да дефинира мястото си сред Русия и Европа в течение на трите бурни десетилетия след разпада на някогашната суперсила. През 2008 година Грузия загуби краткотрайна война с Русия.

Какачия сподели, че идните седмици ще бъдат решаващи за грузинското бъдеще.

Той уточни, че измежду грузинската общност, която съгласно социологическите изследвания преобладаващо поддържа интеграцията в Европейски Съюз, се ускорява чувството, че ръководещата партия " Грузинска фантазия " към този момент не съставлява нейните ползи, а тези на авторитетния си създател – милиардера и някогашен министър-председател Бидзина Иванишвили.

" Грузинска фантазия " и нейните съдружници споделят, че законопроектът за задграничните сътрудници е нужен, с цел да насърчи прозрачността на неправителствените организации и битката против по този начин наречените от нея " псевдолебирални полезности ", налагани от чужденци.

Рати Йонатамишвили, народен представител от " Грузинска фантазия " и ръководител на парламентарната комисия за правата на индивида, сподели, че законопроектът пази демокрацията, като подсигурява " високи условия за бистрота ".

Въпреки негативната реакция от Европейски Съюз и от страни от Запада Йонатамишвили съобщи, че законопроектът ще приближи Грузия към присъединение към Европейски Съюз. Той не посочи по какъв начин ще стане това, само че сподели, че западните страни не са обосновали рецензиите си.

Напрежението по улиците на моменти минава във физически конфликти в постоянно разтърсвания от свади грузински парламент. На 15 април по време на съвещание на парламентарна комисия във връзка със законопроекта депутатът от опозицията Алеко Елисашвили се втурна към трибуната и удари в лицето водача на парламентарната група на " Грузинска фантазия " Мамука Мдинарадзе.

В изявление за Ройтерс Елисашвили оприличи депутатите от ръководещата партия на грузинците, които са се причисляват към болшевиките на Ленин, когато руските сили завладяват страната им през 1921 година след късия интервал на държавна самостоятелност.

" Гледах тези предатели, които стояха на парламентарната естрада, и не бях в положение да се въздържам повече ", сподели той.

Елисашвили, който вечер се причислява към сегашните митинги, споделя, че е обстановката е назряла за събаряне на държавното управление, както беше по времето на Революцията на розите през 2003 година

" Ако държавното управление има най-малко грам разум и мъдрост, ще отдръпна законопроекта, ситуацията ще се успокои и може да се задържи до изборите ", сподели той.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР