СподелиПарламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани

...
СподелиПарламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС бламираха последното заседание на комисията „Нотариуса“. Няма да има доклад

Сподели
Парламентарната краткотрайна комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов, не събра кворум на днешното си съвещание.

„ Кворумът на комисията „ Божанов “ беше бутнат, от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия “, установи депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

За през днешния ден бе планувано комисията да разиска и приема отчета от работата си със заключенията за активността на Мартин Божанов.

Както, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са знаели още през 2022 година за активността на Нотариуса, само че не е ясно какви ограничения са били подхванати. След като Божанов беше разстрелян показно в София, управляващите оповестиха, че е било единствено въпрос на време той да бъде задържан.

По-малко от 10 минути след оповестения начален час, ръководителят на комисията Никола Минчев („ Продължаваме промяната – Демократична България “) означи, че инспекцията на кворума демонстрира, че има петима народни представители членове на комисията.

Той уточни, че предвид на последните промени на Правилника за организацията и активността на Народното събрание е отпаднала опцията да може да се открива съвещание на комисия даже и при липса на кворум.

По-късно пред публицисти Минчев сподели, че комисията чисто официално ще приключи съществуването си с края на Народното събрание, като напомни, че до свикването на идващия парламент ще има почивка.

Минчев уточни, че тематиката не е завършена. За страдание, заради доста наситения информативен поток напоследък, естествено заради това, че не се реализира ротацията и отиваме на предварителни парламентарни избори, тематиката за Мартин Божанов, за „ Осемте джуджета “, потъна по-надолу в осведомителния поток и е по-малко на дневен ред в обществото, само че ние ще продължим да поставяме всевъзможни старания да я поддържаме дейна, тъй като това е методът да принудим проверяващите органи да си свършат работата в тази ситуация, добави Минчев.



Както споделих още на първото съвещание – тук сме изправени пред проблем, в който проверяващите би трябвало да се саморазследват, и единственият метод да ги принудим е с публичен напън, сподели депутатът. Попитан дали ще изискат такава комисия и в 50-ото Народно заседание, Минчев отговори: „ ще помислим, допустимо е “.

На въпрос дали в комисията са разбрали отговора на въпроса бил ли е Нотариуса помощник на Министерство на вътрешните работи, в случай че е бил – кой го е вербувал, какво е правил като помощник изобщо, с цел да съществува тематиката „ Нотариуса “ и дейностите, които е предприемал, депутатът уточни: „ нямаме удостоверение от Министерство на вътрешните работи по този въпрос “. Имаше и закрито съвещание на пленарна зала, и въпрос отправихме към Министерство на вътрешните работи с решение на комисията, само че нямаме удостоверение на този въпрос. Единствено по време на чуването на Иван Гешев, той съобщи, че е бил помощник на Трето районно, добави Минчев.

Попитан за какво не са получили тази информация и би трябвало ли смяна в закона, която да прави допустимо приемането на сходна информация, Минчев сподели, че изказванието е, че съставлява държавна загадка.

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР