Януари месец е, идва снежният рай – или поне така

...
Януари месец е, идва снежният рай – или поне така
Коментари Харесай

Скъсана предна кръстна връзка в коляното и/или менискус – какво трябва да знаем

Януари месец е, идва снежният парадайс – или най-малко по този начин е по календар. Защото ските и сноубордът са чиста обич за мнозина по този начин, както и да вземем за пример футболът. Идва обаче и парадайс за хирурзите – които потриват предостатъчно ръце при всяка паднала снежинка, тъй като за тях е като паднала жълтица. Последното ми го сподели хирург, при който бях на консултация – поради един от бичовете на съвремението що се отнася до тежките контузии и травми, които застигат по-активно спортуващите. Сигурно сте се досетили – става въпрос за разкъсване на предна кръстна връзка в коляното. А в случай че е гарнирана с раздран менискус или менискуси, банкетите за хората със скалпели са обезпечени.
Съгласно настояща към есента на 2019 година статистика, единствено в Съединени американски щати годишно сред 100 000 и 200 000 души претърпяват една от най-тежките вероятни травми, от които може да пострада човек – скъсана предна кръстна връзка в коляното. Това значи приблизително 1 на 3500 души. За България официална статистика няма – само че сигурно значително хора, изключително мъже, са се сблъсквали със страшната диагноза.
Какво е най-важно, в случай че, недай Боже, човек претърпи такава трамва. На първо място – да му бъде сложена точна диагноза. Без ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) всяка диагноза постоянно може да е спекулативна – т.е. да е погрешна. ЯМР може да бъде изработен и по клинична пътека, само че там дългото очакване е обезпечено – тъй като съответните експерти преценят дали сте незабавен случай или не. Но даже и в случай че не се притеснявате за парите, ЯМР не е хубаво да се прави незабавно – належащо е отокът на коляното да поспадне, с цел да може да излезе точната картина. При подобен вид контузии налагането с лед в продължение на повече от 1 ден оказва помощ неимоверно, с цел да поизчезне отокът. Помагат и старешки лекове, като да вземем за пример настърган недопечен картоф, който да се постави на удареното място със постоянна превръзка – единствено внимавайте и използвайте по-стари облекла, тъй като картофът цапа съществено.

След като към този момент е изработен ЯМР, наложително потърсете експерт, който да ви го разчете и да сложи точна диагноза. Има лекари, които специализират особено в това направление – не всеки хирург е подобен експерт.
Общите признаци за проблем с кръстната връзка са следните – откакто поотмине отока и намалее първичната болежка, да усещате коляното несигурно. Няма да можете да вършиме внезапни странични придвижвания, без да усетите неустойчивост, при по-сериозно разкъсване и болежка. Освен това, няма да можете да извършите цялостно клякане – това е една от инспекциите и за раздран менискус, тогава ще усетите болежка в сгъвката на коляното.
Когато диагнозата е налице – наложително с търсене на второ мнение, към този момент можете да помислите дали да се оперирате. Ако възнамерявате да продължите да спортувате интензивно или в случай че работата ви постанова по-голяма физическа интензивност, сигурно интервенцията е наложителна. Като цяло, в случай че изрично диагнозата е за разкъсване, би трябвало да сте наясно какъв брой тежко е то и до какво може да докара неналичието на интервенция – тъй като е ясно, че в случай че нямаше потребност от предна кръстна връзка, природата нямаше да я е основала.

Щом решите дали ще се оперирате и отговорът е " да ", потърсете къде ще вършиме рехабилитация – преди да се оперирате. Поговорете с рехабилитатор, съставете прецизен проект какво ще вършиме. Това е извънредно значимо – не почвайте да търсите къде ще проведете рехабилитация след интервенцията. Много неприятно е, в случай че се залежите повече от нужното – мускулатурата доста бързо губи качествата си и размера си, когато непрекъснато е неподвижен и няма да познаете крайници си единствено седмица откакто лежите непрекъснато на легло! Ако става въпрос единствено за менискус/менискуси, рехабилитацията почва безусловно часове след интервенцията, само че и с кръстната връзка няма огромно бавене. Колкото повече изчаквате, толкоз повече време ще ви отнеме да си върнете крайници, нагледно казано.
Преди да отидете на интервенция, намерете си добра шарнирна шина. Става въпрос за шина, при която може да се трансформира ъгъла на уреда, с цел да може коляното да прави прегъване до избран градус. Говорете обезателно с опериращия Ви доктор по въпроса и потърсете съвет от рехабилитатора Ви – той е индивидът, който ще Ви вдигне на крайници!
Не забравяйте – дваж крой, един път режи. Първо, бъдете уверен в диагнозата. Второ, намерете доктор, на който се доверявате. обсъдете с него каква тъкмо ще е интервенцията, тъй като към този момент има няколко разнообразни прилагани необятно метода на възобновяване на кръстна връзка. И трето – подгответе проект за рехабилитация. Не се отчавайте, сигурно ще мине време, само че кракът Ви още веднъж ще е здрав – когато сте обезпечили и възнамерявали всичко належащо, остават само упоритостта и търпението.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР