Януари 2022 г. – по-топъл за голяма част от света,

...
Януари 2022 г. – по-топъл за голяма част от света,
Коментари Харесай

Януари 2022 г. – топъл старт за новата година

Януари 2022 година – по-топъл за огромна част от света, само че в Източна Канада, Индия и Северна Африка e с температури под нормата. В Аржентина са сложени нови 75 „ топли “ върха, в Австралия мериха 50,7 °C, до момента в който в Атина и Истанбул снежни стихии блокираха пътното придвижване. У нас бяха сложени и няколко дневни върха до 5 януари, основно тук-там в Североизточна България – Силистра, Русе и Търговище, а на Йордановден и в София и Варна. Като най-високите стойности у нас доближиха 20°C. 

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през януари 2022 година в световен проект е с 0,47°C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2010 г.). Месецът обаче е бил с 0,28°C по-топъл от сегашния климатологичен интервал 1991 – 2020 година С тези данни първият месец от годината се подрежда на шесто място в класацията за най-топъл януари, като е бил с близо 3 десети от градуса по-хладен от рекордьорите и водачи в тази ранглиста, случили се през 2020 и 2016 година (Фиг. 1). За последните 10 година световната междинна температура през януари се е повишила с 0,19°C. 


Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за януари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

По света

Януари, както и съвсем всички месеци през последните няколко години, в по-голямата част на планетата е с позитивна особеност. Но зад тези осреднени световни стойности се крият огромни районни разлики. Нещо повече – не липсват места със междинни температури под нормалните, и те въобще не са малко. С най-голяма негативна особеност се отличават Източна Канада, североизточните щати и крайбрежието на Аляска в Съединени американски щати, както и огромни площи в Източна Антарктида (Фиг. 2). По-студено от нормалното, въпреки и с неголеми негативни аномалии, са огромни елементи от тропичните и субтропични региони на Африка, Бразилия, Индия и Южна Австралия. От топлите региони се открояват тези с най-голяма позитивна особеност, а това са Централна Азия и огромна част от Сибир. Полуостров Камчатка и Западна Гренландия също са със забележителна позитивна особеност. В Южна Америка усещане направи Аржентина, където наднормените междинни температури са подкрепени от продължителна гореща вълна. Според Националната Метеорологична Служба на Аржентина  по време на горещата вълна в разнообразни станции в централната и северната част на страната са сложени 75 върха , като са усъвършенствани безспорните максимуми за деня, а в някои станции и за месеца. Горещините доведоха до рекордни равнища на електропотребление и в редица обитаеми места е имало дефицит на електрическа енергия. В Бразилия също са регистрирани рисково високи температури, като в град Bagé, Rio Grande do Sul са регистрирани 41,7°C, най-високата температура в градчето от 1912 година насам. Високите температури в Южна Бразилия са били съпроводени и от мощни гръмотевични стихии, градушки и поройни извалявания. 


Фигура 2: Отклонение на междинната температура на въздуха за януари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

Австралия също не бе подмината от рисково високи температури. Въпреки не изключително огромната позитивна особеност на междинните температури на континента, в средата на месеца се сътвориха условия за извънредно високи температури по западното крайбрежие.  В градчето Онслоу на 13 януари са регистрирани 50,7°C, с което се изравни измереният на 2 януари 1960 година безспорен най-много на Австралия. 

Над множеството океани и морета междинните температури също са по-високи от нормалните. По-големи площи с негативна особеност им в южните елементи на Индийския океан. Тропическите и субтропичните райони в източната част на Тихия океан също са под междинното равнище, макар продължаващото отслабване на Ла Ниня. В Индийския океан и над извънтропичните елементи на Южния океан имаше комбинация от топли и студени температурни аномалии.

В Европа

В Европа януари 2022 година е със междинни температури над нормата, като аномалията по отношение на интервала 1981 – 2010 година е към 1,2°C, а по отношение на новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година е 0,79°C. Въпреки наднормеността си тазгодишният януари е отвън топ 10 на най-топлите месеци януари. За този месец е особено, че са се случвали огромни позитивни аномалии и през 80-те и 90-те години на ХХ в., а месеци с негативни аномалии има в съвремието, като да вземем за пример през 2010, 2016, 2017 и 2019 година Обикновено през множеството месеци огромните позитивни аномалии са съсредоточени през последните 10 – 15 година, а поднормени са били изискванията най-често през предишния век. 

За разлика от януари 2021 година, през януари 2022 година в огромна част от Стария континент междинните температури са наднормени, като колкото по на север се отива, толкоз позитивната особеност става по-голяма (Фиг. 3). Най-топло по отношение на нормите си беше в Крайния Север на Европейска Русия, както и на Скандинавието. Осло има нова на-висока януарска оптималната температура 12,5°C измерена в средата на месеца. 


Фигура 3: Отклонение на междинната температура на въздуха за януари 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

Южните региони на Европа записаха естествени или под естествени междинни температури.  Гърция и Турция претърпяха едни от най-сериозните снеговалежи през последните години.  В Атина регистрираха близо 30-сантиметрова снежна завивка, довела до безпорядък в транспортната система и провокира редица проблеми в островната част на страната. В Турция същото утежняване на времето провокира голям брой произшествия по пътищата, а хиляди хора останаха блокирани поради преспи и навявания. В Истанбул мощна гръмотевична стихия с интензивни снеговалежи блокираха естествения метод на живот. Снежната завивка по високите квартали на мегаполиса доближи 80 см. 

В България

В по-голямата част от нашата страна през януари 2022 година междинните температури по отношение на интервала 1981 – 2010 година са наднормени. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, с доста огромна позитивна особеност са огромни елементи от Дунавската низина, изключително наоколо до река Дунав. С по-малка наднорменост са Тракия и Източна България, с близки до естествените са температурите в крайните южни и югозападни региони. Има и места със междинни януарски температури под нормата, само че това са основно планинските региони, като с повишаване на надморската височина нараства и негативната особеност. При по този начин получилото се систематизиране на аномалиите, съвсем се минимизираха разликите в температурите сред Северна и Южна България. Средните януарски температури за дълготраен интервал по поречието на Дунав са негативни, до момента в който в Югозападна България са от порядъка на 1 – 3°C. Тази година забележителната наднорменост на Северозапада и стойностите, близки към нормалността в Югозапада, съвсем изравниха междинните температури във Видин и в Сандански, което е рядко събитие. 

От 2000 година до през днешния ден има 8 случая с по-топли януари от тазгодишния (Фиг. 4), като лидер в тази ранглиста е януари от 2007 година Последният поднормален януари по отношение на интервала 1981 – 2010 година е през 2017 година, когато е регистрирана изключителната за съвремието негативна особеност от над 4°C. 


Фигура 4: Отклонение на междинната температура на въздуха в България за януари 2022 година по отношение на нормата за 1981   2010 година Източник:  www.stringmeteo.com

  • Януари 2022 година стартира с високи за сезона температури като аномалията в края на първата десетдневка в Северна България беше от порядъка на 5 –  8°C. Бяха сложени и няколко дневни върха до 5 януари, основно тук-там в Североизточна България –  Силистра, Русе и Търговище, а на Йордановден и в София и Варна (Фиг. 5). Като най-високите стойности доближиха 20°C.


Фигура 5. Максимални температури на 6 януари 2022 година в София и Варна. Изготвил: Авторът

Впоследствие температурите се възстановиха, а през третото десетдневие постоянно бяха и под норма. Най-ниските температури за месеца в равнинната част на страната са маркирани на 25 януари и тук-там се намалиха до рисково ниски стойности. Според автоматизирана метеорологична станция в Плана е регистрирана температура под -30°C. И на други места като Трън, Самоков и Севлиево са измерени температури под -20°C. Въпреки, тези ниски температури и няколкодневния поднормен интервал през втората и третата десетдневка, междинните температури за огромна част от страната са по-високи от естествените. Една от повода е огромната динамичност на атмосферните процеси – постоянно прекосяване на атмосферни фронтове от северозапад на югоизток и обвързваното с тях прохладно време, което е удобно за по-високи температури в Северозападна България и това води надлежно до по-голяма месечна особеност точно там. 

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за януари 2022 година е с към 4% по-малко от междинната за 1981 – 2010 година (Фиг. 4.). Тези стойности дефинират тазгодишния януари с най-голяма ледена повърхност от 13 година насам. За последно толкоз огромна повърхност с лед е имало през 2009 година Въпреки множеството ледена повърхност по отношение на последните години, наклонността на месеци с по-малко от нормата лед продължава и към този момент наброява 24 година Последната година с повече лед от нормата за интервала 1981 – 2010 г е през 1998 г. 


Фигура 6: Отклонение в % на концентрацията с морски арктичен лед повърхност през януари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF

В районен проект по-висока от нормалното е концентрацията на леда в Берингово море, до момента в който с по-малко от междинния размер е ледът към Канада. Под нормите са и концентрациите западно от Гренландия, където се следиха и междинни температури доста над нормата (Фиг. 6).  

В Антарктика през януари 2022 година обсегът на морския лед е под междинните стойности за 1981 – 2010 година и е с към 17% по-малко от нея. Според тези данни първият месец от годината е на четвъртото най-ниско ниво по антарктически лед, като с по-малко лед са били единствено 1988, 2017 и 2019 г. 

Като цяло концентрациите под междинните доминират в съвсем всички крайбрежни акватории. Все отново наднормени са концентрациите на морския лед е тук-там по крайбрежието на морета Рос и Амундсен, както и на запад от Антарктическия полуостров. Най-големите негативни аномалии се следят в елементи от море Белингсхаузен и северните елементи на море Рос (Фиг. 7). 


Фигура 7: Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед повърхност през януари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 г.  Източник: C3S/ECMWF

В районен проект множеството крайбрежни води и морета се отличават с по-малка централизация на морски лед. Особено добре това проличава към Антарктическия полуостров, както и по крайбрежните елементи на морета Рос и Амундсен. Площите с позитивни стойности на аномалията във връзка с концентрациите на морския антарктически лед са пръснати в разнообразни браншове и се характеризират с раздробеност и относително дребни размери. 

Януари 2022 година не се разграничава всъщност от останалите месеци през годината – с по-високи междинни световни температури, с преобладаващи позитивни температурни аномалии по света и с малко региони с по-студени от нормалното условия. Всъщност тези обстоятелства към този момент са новото „ обикновено “ и към този момент не ни изненадват. Впечатляващи са тези 75 „ топли “ върха в Аржентина, само че не по-малко впечатляващи са и 80-сантиметровата снежна завивка в Истанбул и 30-сантиметровата в Атина. Всичко това демонстрира, че колкото и да се е затоплила Земята през последните години, към момента са вероятни съществени зимни прояви. 

* Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

Автор: Д-р Симеон Матев / Климатека

Д-р Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в катедра „ Климатология, Хидрология и Геоморфология “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

В обявата са употребявани материали от:

  1. https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-january-2022 
  2. https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-january-2022 
  3. https://agenciabrasil.ebc.com.br/en/geral/noticia/2022-01/heat-wave-rages-southern-brazil
  4. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  5. https://mkweather.com/oslo-norway-with-the-warmest-january-day-in-history-125c-austria-173c-croatia-and-bosnia-185c/#:~:text=January%202022%2C%20only%202%2D3,January%20in%20all%2Dtime%20history
  6. https://meter.ac
  7. www.stringmeteo.com
  8. http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР