Янка Такева предупреди, че ако се забави гласуването на бюджета

...
Янка Такева предупреди, че ако се забави гласуването на бюджета
Коментари Харесай

Учителите на протест, искат 1900 лева начална заплата

Янка Такева предизвести, че в случай че се забави гласуването на бюджета сътрудниците й ще излязат на улицата

Договореното нарастване на работните заплати в бранша на междинното обучение за учители и педагогичен личен състав не може да се реализира заради неналичието на бюджет. Средствата обаче са заложени и са на стойност 546 млн. лв..

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия, че нарастването е контрактувано от 1 януари 2023 година 345 млн. от тези средства са за учителските заплати, 59 млн. са за заплати на непедагогически личен състав и над 80 млн. са за общественото обезпечаване от работодателите. Ако бюджетът бъде признат, увеличението на работните заплати ще се върне със остаряла дата от 1 януари 2023 година

" Ако се забави гласуването на бюджета, сме подготвени с протестни дейности. Редно е. Трябват ни три дни да предупредим работодателите ", сподели Такева.

Днес има изпълнителен комитет на КНСБ и ще вземат решение по кое време учителите ще тръгнат на протестни дейности.

Крайно време е да се усили началната работна заплата на учителите, които излизат от университетите, сподели Такева. Исканото нарастване е 1900 лева

Янка Такева съобщи още, че има недостиг на учители по математически и естествени дисциплини, информатика, биология, проучване на непознати езици. За да може младите учители да влязат в учебно заведение, те би трябвало да имат още един тласък.

Тази образователна година има 4500 новоназначени учители, към 3 000 от тях са до 35-годишна възраст - такива, които приключват обучение. Другите са такива, които се местят от едно място в друго.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР