ЯНА ЧЕРНЕВА е родена в София. Нейни родители са известният

...
ЯНА ЧЕРНЕВА е родена в София. Нейни родители са известният
Коментари Харесай

Думите на татко ме съпътстват винаги и ми дават насока

ЯНА ЧЕРНЕВА е родена в София. Нейни родители са известният естраден артист и композитор Петър Чернев и Дора Чернева. За първи път тя стъпва на сцена на 4-годишна възраст, когато татко й я предизвиква да изпее ария пред аудитория. От дребна Яна свири на пиано и пее, в началните класове в Музикалното учебно заведение в Брегенц, Австрия, а по-късно взема частни уроци при вокалния възпитател, през днешния ден проф. доктор Стефка Оникян. Завършва Виенския университет със компетентност " Театрални, кино и медийни науки ". Яна работи и живее със фамилията си в Съединени американски щати и постоянно пътува до България.
По мотив 80 години от рождението на Петър Чернев бе показан нов вид на една от най-емблематичните негови песни -. Музиката е на Петър Чернев, текст Миряна Башева, аранжимент Алекс Нушев/D&GH, звукозапис и мастеринг - студио ANP, видеоклип - режисьор/оператор Николай Скерлев/D&GH, продукция на D&GH (Ди енд Джи Ейч). /> - Яна, отбелязахте 80-годишнината на своя татко Петър Чернев по доста прочувствен метод - с нов вид на неговата ария " Заклинание ", която Вие изпълнявате във виртуален дует с него. Как се роди концепцията?
- В началото на тази година мама показа, че желае да отбележим 80-ата годишнина на татко ми, като запише неговата известна ария " Заклинание " в нов аранжимент. Тя искаше да обсъдим кой артист да поканим да я извърши. Тогава аз споделих, че ужасно доста желая да изпея тази ария. Бях доста безапелационна. По-късно, при разискване на плана, се роди концепцията да създадем дует с истинския глас на Петър Чернев.
- С какво тази ария от неговия репертоар Ви въодушеви, като се изключи че преди време тя стана емблематична за него? И до през днешния ден, като се заприказва за Петър Чернев, това е първата асоциация и всички с доста топло възприятие го назоваваме Пешо Мъката.
- Тази ария е необикновено персонална за мен. Винаги ме е вдъхновявала, звучала е в съзнанието ми при щастливи и при тъжни моменти. След като баща умря, я слушах доста постоянно и ме натъжаваше, само че също по този начин ми носеше разтуха. С новия аранжимент ми се отдаде късмет да трансформира тъгата си в нещо ново, нещо красиво, което се надявам да се хареса и на по-младата аудитория, която не е толкоз осведомена с музиката на Петър Чернев.
- Минаха два месеца от премиерата на " Заклинание " - какви са отзивите, които получихте?
- С голяма наслада мога да споделя, че отзивите, които получихме и продължаваме да получаваме, са прелестни. Получавам мнения в обществените мрежи по отношение на песента, които освен ме радват, само че и трогват доста надълбоко - щастлива съм, че новият аранжимент се харесва на публиката.
- Майка Ви и Вие замисляте ли други сходни планове с творчеството на Вашия баща?
- Баща ми е написал доста песни, някои от които са извънредно красиви и звучат настоящо даже и през днешния ден. Има концепция на някои от тях да се даде нов живот, като се създадат съвременни  аранжименти и се запишат от разнообразни реализатори. Аз персонално съм набелязала към този момент две песни, които имам огромно предпочитание да запиша, само че не като дует, а независимо осъществяване. Това ще бъдат плановете за 2024 година
- Била сте единствено на 9 години, когато Петър Чернев почина в автомобилна злополука. Какви мемоари дружно с него пазите в сърцето си? Силна ли беше връзката Ви като татко и щерка - това излъчва видеото, което сте снимали към песента " Заклинание "?
- Имам безчет мемоари с баща, ние бяхме доста близки. Въпреки че той доста работеше, постоянно отделяше време за мен и си имахме ритуали, които спазвахме. Той ми позволяваше да седнал съм на предната седалка в колата като дребна, скрито от мама. Заедно ходехме на пазар и готвехме. Най обичах да заедно съм с него на подготовки и да бъда на сцената. Понякога ми показваше по какъв начин се свири на барабани, беше ужасно. Тати свиреше на доста принадлежности - на китара, на барабани, на саксофон и пан флейта. Пианото го ползваше, когато пишеше музика.
Понякога беше непоколебим и настояваше да изсвирвам на пиано, даже когато нямах предпочитание, само че музиката беше доста значима част от нашия фамилен живот. Татко беше човек, който умееше да се схваща с всички. Винаги споделяше, че е значимо да намираме общ език с всеки. Тези негови думи ме съпътстват постоянно и ми дават тенденция. Убедена съм, че той е бил прав. Днес към този момент знам, че умеенето да се разбираме с хора от всевъзможен генезис е ключ към триумфа.
- От дребна сте била на сцена и в телевизионния ефир - като водеща на предаването по Българска национална телевизия " Децата в музиката ". Свирила сте на пиано, взимала сте уроци при Стефка Оникян. Музиката по какъв начин участва в живота Ви през днешния ден?
- Музиката не се трансформира в главната ми кариера, само че постоянно ме е съпътствала и до ден сегашен аз не преставам да пея. Гласовите извършения са част от всекидневието ми, както са и йогата, и фитнесът. Смятам, че в случай че животът ми беше протекъл по-различно и бях останала в България, евентуално щях да се занимавам с музика професионално, като актьор и продуцент. Вместо това се ориентирах в рекламата.
- Вашата компетентност от Виенския университет е " Театрални, кино и медийни науки ". Каква е главната Ви работа в този момент?
- След като приключих, практикувах в Ню Йорк като кореспондент, отразяващ мюзикълите на Бродуей в Прес организация. След това се ориентирах в рекламата. След 12 години стаж в разнообразни рекламни организации, през днешния ден завеждам отдел " Връзки с клиенти " в рекламна организация. Продължавам да пея и изсвирвам на пиано.
- Много бродуейски мюзикъли се играят на българска сцена в последните години. Когато си идвате в България, имала ли сте опция да гледате някои от тях?
- За страдание нямам опция да виждам мюзикъли в България, защото си пристигам за малко, нормално през лятото, когато музикалният сезон е завършил. С майка ми постоянно беседваме за музикалния живот в България. От нея знам, че " Мамма миа " е имал огромен триумф. Тук, при нас, постоянно гостуват мюзикъли от Бродуей и когато имам опция, ги навестявам.
- Проявява ли Вашият наследник музикални заложби - по завещание от дядо си, баба си и от Вас? Той по какъв начин реагира на песента и видеото на  " Заклинание "?
- Синът ми обожава музика, и най-вече го влече танцът. Това лято даже пожела да направи танцово зрелище за моя рожден ден. Той също към този момент свири на пиано и доста се развълнува от песента и видеото на " Заклинание " - даже се просълзи и сподели: " Мамо, толкоз е хубаво, че се разплаках. "
- Когато прекарвате времето си дружно с него, какво му разказвате за България, приказва ли добре български?
- Прибираме се постоянно в България, най-малко един път в годината. Синът ми има другари и в България - той тях ги учи на британски, а пък те него - на български. Прекарва лятото в България с голямо наслаждение, изключително доста му харесва българското Черноморие. За мен е значимо детето ми да има връзка със своите корени, да знае от кое място произлиза, да познава българската просвета и история, както и историята на фамилията си.
- Кои са Вашите обичани места в България, където водите брачна половинка и сина си?
- Всяка година прекарваме време в София, също по този начин на Черноморието в региона на Бургас и Несебър. Мои обичани места са Рилският манастир и крепостта Царевец в Търново, която също сме посещавали. Тепърва ни предстоят доста пътувания из България, мама ми подари брошура със 100 исторически обекта, които би трябвало да посетим, тъй че ни чакат огромни прекарвания.
- Наближават светли празници - къде ще ги посрещнете? Какви обичаи спазвате за Коледа?
- Тази година ще посрещнем Коледа в Съединени американски щати, само че ще бъдем дружно с моята страна от фамилията, които ще ни гостуват. Спазваме българските обичаи за Коледа и у дома се яде постно на Бъдни вечер, също по този начин участва и содената домашна питка, естествено. Важното е фамилията да е дружно за Коледа и да се радваме на спомените, които сътворяваме по време на тези светли празници.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР