Известната фолклорна певица Ана-Мария представя нов вариант на песента Я

...
Известната фолклорна певица Ана-Мария представя нов вариант на песента Я
Коментари Харесай

Японците слушат Я кажи ми, облаче ле бяло със затворени очи

Известната фолклорна певица Ана-Мария показва нов вид на песента " Я кажи ми, облаче ле бяло ", която тя пее от дълго време у нас и в чужбина. Прави въздействащ видеоклип към нея. Аранжиментът е на Симеон Сомлев, а виртуозното осъществяване на дудук и мей - на Злати Петров.
Пяла съм акапелно тази разтърсваща ария в съвсем всички катедрали зад граница. Местните усещат моята страст и плачат с мен. А японците я слушат със затворени очи! Аз я претърпявам по своя си метод, тъй като моето само дете живее в чужбина от години. Сестра ми, племенникът ми - също... Знаете, какъв брой доста български деца и фамилиите им са в странство и " Я кажи ми, облаче ле бяло " допира освен тези, които сме свързани с България, само че влияе и върху чужденците, споделя пред ДУМА Ана-Мария, която дружно с достоверните национални песни извършва, написа и постанова авторски фолклорни композиции.
Подхвърляха ми от публиката и продуцентите, в случай че е допустимо да опиша в обобщение текста след осъществяването ми, тъй като виждах насълзени очи. Очаквах този миг и всякога тествах хората дали в действителност ще изпитат неспокойствие, спомня си певицата, която записва парчето преди три месеца. Тогава е поканена да озвучи с него дългометражен игрален филм на български режисьор, който живее в Нова Зеландия. По това време получава и покана да показа песента на XXI издание на " Българската Коледа ", която е под патронажа на президента на Република България.
Обадиха ми се от кабинета на президента Радев при започване на декември и ненадейно ми предложиха да вземам участие в благородната самодейност. Имах готови песни за този интервал от годината, само че те предложиха съответно на " Я кажи ми, облаче ле бяло " да създадем по-съвременен аранжимент и да прибавим и дудук в осъществяването. Това се случи в едно от най-хубавите студия, с които работим, в България - на Мони Сомлев, който реализира аранжимента по наша концепция. Кавала изсвири Злати Петров и включихме арменския кавал, който се споделя мей или инструмента на рева. Последния куплет го изрецитирах по този начин, както го чувствам. Песента се одобри доста добре и пристигна концепцията да създадем и клип, режисиран от Тето Атанасов, споделя Ана-Мария.
Той е сниман в региона на Панчарево, където живее самата изпълнителка. В къщата, която е снимана, е отсядал Джеймс Баучер - ирландски публицист и огромен покровител на българската идея. За страдание, може би малко на брой хора знаят, и тези, които би трябвало да знаят, не протягат ръка към нея да я реставрират. Нашият вид на " Облачето " е малко по-различен и с голяма горест, и с противоречие изслушах изпяването на 90 % от изпълнителите и неизвестно за какво те са изпели втория глас за съществена мелодия. Това е неприемливо в музикантската процедура, в музицирането въобще, разяснява " Малката певица на президента ", както още я назовават, тъй като е взела участие в концерти пред държавни глави, измежду които Горбачов, Митеран, Фидел Кастро. Вярвам, че когато творбата мине през душата на създателя, то доближава до публиката.

" Що ли прави мойто чадо благо,
с непознати хора, непознати самун делило? "

Чуждият самун в никакъв случай няма да стане наш, тъй като семето не е посято тук, в нашата блага България. Не е израснало с родното слънце и хлябът в никакъв случай няма да бъде толкоз сладостен! Защото не е омесен от българската майка, от нашата жена. Аз съм  прочувствена и сензитивна натура и чувствам нещата по този метод, признава Ана-Мария и прибавя, че й предстоят пътувания във Франция, Нидерландия. Моят живот по този начин се стече, че започнах да работя първо в чужбина и след това у нас. Но тук ми се пее - на нашите площади, на нашите чудесни празници, тъй като българите знаят по какъв начин да честват и по какъв начин да ни посрещат. На родна земя се усещам задоволена и осъществена. Обичам България, обичам си хората. Живея с проблемите й. Надявам се, че песента ще бъде оценена по достолепие от всички, които имат нужда от тази музика, показва известната певица, която стартира да пее едвам 5-годишна, получава дипломатически паспорт и пътува с държавния аероплан на Тодор Живков. Често споделя, че не е имала детство, нито своя кукла, нито свои игри, тъй като геният й я белязва от дребна.
Посланието постоянно стига до хората, в случай че е минало през душата на изпълнителя, безапелационна е Ана-Мария. Тя твърди, че в никакъв случай не се обръща обратно. Не виждам и през вчерашния ден какво е било, ей по този начин съм устроена, доверява с усмивка певицата. По думите й нещата стартират да се почистват във фолклора и има доста положителни реализатори.
И защото за мен нашият фолклор е основан свише, отговорностите на нас, артистите, са огромни и имам вяра, че във времето ще получи още по-голямо самопризнание. Последните години бяха интервал на катаклизми, само че малко по малко всичко се подрежда, отбелязва някогашната солистка на " Мистерията на българските гласове ". Вече има доста празници - 99 % от тях са съпроводени единствено с националната ни традиция, национален танц и ария, национална манджа. Свидетели сме какъв брой доста български фамилии търсят връзката с шевицата, с националната носия, което е похвално! Вярвам, че България ще живее посредством своята традиция, музика и богата психика и че светът е почнал точно отсам, споделя певицата.
И продължава: Живея в семейство, в което постоянно песента е била господарка на дома. Вярвам в силата на българския дух, на българския фолклор и мисля, че той ще пребъде. Това е пътят, който да възпита идното потомство и в случай че учим децата си на българския песенен фолклор, там ще открием силата на българската жена. Защото в последно време дамата въобще е доста обезценена като плът, като държание, а националната музика ни кара да се усещаме по различен метод. Тя изважда от нас чудни качества, счита магнетичната изпълнителка.   
Тя получава началните си уроци от своята баба Мира, с която пее в дует в спектаклите на Никола Анастасов. На 5 години е поканена да стане солистка в БНР, където прави първите си записи и има собствен професионален оркестър под управлението на кавалджията и солист при БНР и Българска национална телевизия, нейният лелинчо Господин Станев.
След довеждане докрай на Средното музикално учебно заведение в Широка лъка в класа на Стефка Кушлева, Ана-Мария към този момент е професионална певица. Тя е била солистка и на Ансамбъл " Филип Кутев ", ДА " Тракия " - Пловдив, " Фолк династия ", Берковската духова музика, Формация " Иесис " - Гърция. Последните планове на Ана-Мария са свързани със взаимни изяви с балканската звезда Неда Украден.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР