Ядрената енергийна установка на авариралия руски дълбоководен апарат, в който

...
Ядрената енергийна установка на авариралия руски дълбоководен апарат, в който
Коментари Харесай

Потвърдено! Подводницата, в която пожар уби 14 души, е ядрена

Ядрената енергийна установка на авариралия съветски дълбоководен уред, в който при пожар починаха 14 моряци подводничари, се намира в изцяло работен режим. Това е доложил съветският министър на защитата Сергей Шойгу на президента Владимир Путин, оповестяват международните меди.

Те предават известието три дни след случая на 1 юли, след който Кремъл не желаеше да дава детайлности поради "строго секретния " темперамент на информацията.

"Ядрената енергийна установка на този уред е изцяло изолирана и там няма никакви хора. Освен това, при дейностите на екипажа са изпълнени всички нужни мероприятия за отбрана на реактора, той е в изцяло работен режим ", е представен Шойгу на уеб страницата на Кремъл.

Това, както акцентира министърът на защитата, дава опция за очаквания за "възстановяване на апарата в задоволително къси периоди ". Министърът посочи, че в този случай ремонтът е освен вероятен, само че и наложителен.

Шойгу е показал също, че разпространилият се пожар в акумулаторния отсек е станал съществена причина за злополуката. На работна среща с Шойгу президентът Путин е разпоредил екипажът на дълбоководния уред да бъде препоръчан за държавни награди.

За пръв път през днешния ден, три дни след повредата, президентът Путин разкри, че строго секретната военна подводница, изумена от гибелен пожар, е с нуклеарно задвижване, съобщи "Ройтерс ". Руските управляващи бяха подложени на критика, че се пробват да прикрият детайлности от случая, станал до момента в който моряците изследвали морското дъно край Арктика, показва "Ройтерс ".

Путин разкри, че подводницата е с нуклеарен реактор, като попита министър Шойгу за положението му след смъртоносния пожар. Шойгу увери президента, че нуклеарният реактор е изцяло изолиран и се ръководи автоматизирано.

Руските управляващи още не са разгласили публична информация за каква подводница става дума. Възможно е да става дума за дълбоководен проучвателен уред, работил на дъното на Арктика. Американски и съветски медии разгласиха в последните 48 часа и друга версия - че подводницата, на която е станал пожарът, е АС-13, известна като "Лошарик " и считана за един от най-новите и загадъчни апарати на военните.

Едва през вчерашния ден съветското министерство на защитата разгласи имената на всички 14 починали. От тях 7 са били капитани първи сан, трима - втори сан, двама - трети сан, един капитан-лейтенант и един лейтенант-полковник. Капитанът първи сан е пети в йерархията на съветските военноморски сили.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР