Ядките от макадамия имат кремообразна текстура и фин вкус, подобен

...
Ядките от макадамия имат кремообразна текстура и фин вкус, подобен
Коментари Харесай

Макадамия – Вижте 9-те невероятни ползи за здравето!

Ядките от макадамия имат кремообразна текстура и тънък усет, сходен на масло.

Преди да доближат до вас, лъскавите кръгли 25-мм ядки са обгърнати в дебела кожена обвивка, която се разцепва по време на процеса на узряване.

Това е най-скъпата ядка в света, с най-твърда черупка – пет пъти по-твърда от черупката на лешник.

Тези екзотични ядки са цялостни с първокласен протеин и здравословни мазнини, идеално с вписват в диетата на тези от вас, които се пробват да отслабнат.

Суровите ядки макадамия са добър източник и на диетични фибри, витамин В6, витамин Е, калций, мед, желязо, магнезий, манган, калий, селен и цинк.

Вечнозеленото дърво макадамия, което ражда здравословните ядки, е родом от Австралия, само че през днешния ден пораства и в други тропически климати, в това число Бразилия, Хавай, Коста Рика, Нова Зеландия, Кения и Индонезия.

Дървото макадамия дава първите си плодове пет години след засаждането му, заради което ядките са толкоз скъпи.

Вижте някои изгоди за здравето от яденето на тези чудни ядки:

1. Богати на хранителни субстанции

Съдържанието на мазнини в ядките макадамия е по-високо от това на други известни ядки като бадеми, кашу и орехи. Порция от 28 грама съдържа 21 грама обща лой.

Повече от 75 % от мазнините, които макадамия съдържа, са мононенаситени мазнини, които имат изгоди за здравето.

Тези ядки също съдържат характерни типове мононенаситени мастни киселини (MUFA), които не са елементарно налични в доста други храни.

Ядките макадамия съдържат малко над 1 грам естествена захар и са храна с нисък гликемичен показател. С многочислените си изгоди за здравето те могат да се впишат във всяка здравословна диета.

Подобно на множеството други ядки, макадамията също е богата на хранителни субстанции и потребни растителни съединения.

  • Протеин:  2 грама
  • Въглехидрати:  4 грама
  • Мазнини:  23 грама
  • Фибри:  3 грама
  • Манган: 58% от дневната стойност
  • Тиамин: 22% от дневната стойност
  • Мед: 11% от дневната стойност
  • Магнезий: 9% от дневната стойност
  • Желязо: 6% от дневната стойност
  • Витамин B6: 5% от дневната стойност
  • Калории:  204

Те също са свързани с няколко преимущества, в това число усъвършенствано храносмилане, здраве на сърцето, контролиране на телесното тежестта и надзор на кръвната захар.

Виж Още:

2. Намалява риска от сърдечни болести

В Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) казват, че сърдечно заболяване причинява 1 на всеки 4 смъртни случаи.

Проучванията са открили, че яденето на дървесни ядки, в това число ядки макадамия, може да понижи рисковите фактори за сърдечни болести.

Например, изследване от 2007г. при мъже с висок холестерол установява, че след 4 седмици ястие на ядки макадамия, те имат по-ниски рискови фактори за коронарна артериална болест.

През 2015г.проучване откри, че яденето на ядки от всевъзможен тип намалява общия холестерол, липопротеините с ниска компактност или „ неприятния “ холестерол(LDL) и триглицеридите.

Замяната на наситените мазнини с мононенаситени и полиненаситени мазнини като тези, присъстващи в ядките, покачва равнищата на липопротеин с висока компактност (HDL) или „ добър “ холестерол, съгласно някои проучвания.

Друго дълготрайно изследване на хора от Швеция откри, че потреблението на ядки може да бъде обвързвана с по-нисък риск от предсърдно мъждене и сърдечна непълнота.

3. Помага при метаболитен синдром и диабет

Метаболитният синдром е група от положения, които могат да усилят риска от сърдечни болести, диабет и инсулт.

Метаболитният синдром включва високо кръвно налягане, висока кръвна захар, ниски равнища на HDL холестерол, високи триглицериди и непотребни коремни мазнини.

Виж Още:

Проучване демонстрира, че дървесните ядки като тези на макадамия, усъвършенстват гликемичния надзор при хора със положение на диабет вид 2.

4. Помагат за попречване на рак

Ядките макадамия съдържат витамин Е – токотриеноли.

Според някои изследвания токотриенолите могат да имат мощно противораково деяние. Ядките макадамия съдържат доста количество токотриеноли.

Те съдържат и растителни съединения – флавоноиди, които могат да се борят с рака, като унищожават нездравословните свободни радикали в организма.

5. Макадамия за предотвратяване мозъка

Освен евентуалната им дарба да се борят с рака, токотриенолите в ядките имат и предпазен резултат върху мозъка.

Едно изследване откри, че богата на токотриенол добавка оказва помощ да се предпазят мозъчните кафези от въздействието на глутамат, който може да помогне в развиването на заболяването на Паркинсон и Алцхаймер.

6. Регулират телесното тегло

Ядките макадамия са едни от най-богатите източници на палмитолеинова киселина, омега-7 мононенаситена лой.

Учени в едно изследване дават на овце палмитолеинова киселина в продължение на 28 дни, а резултатите демонстрират понижаване на наддаването на тегло със 77 %.

Все още обаче не е потвърдено, че палмитолеиновата киселина оказва помощ за намаляване и при човек.

7. Намаляват апетита

Ядките макадамия съдържат фибри, протеини и огромни количества потребни мазнини.

Тези хранителни субстанции оказват помощ на човек да се усеща си за по-дълго време.

Фибрите и протеините оказват помощ да за предотвратяването на огромни промени в кръвната захар, а мазнините се усвояват за по-дълъг периодо от време.

8. Макадамия за положително здраве на червата

Те съдържат фибри, които са от изгода за храносмилането и здравето на червата.

Както и при множеството ядки, макадамията също съдържа разтворими фибри, които работят като пребиотик, а това значи, че оказват помощ на развиването потребните чревни бактерии.

9. Здрава кожа

Маслото от макадамия и извънредно потребно и за здравето на кожата. Богато на мощни антиоксиданти,  незаменими мастни киселини, витамини и други хранителни субстанции, които го вършат суперхрана за вашата кожа.

То освен е приказен овлажнител за справяне със положения на суха кожа, само че е и най-лесният метод да се сдобиете с онази здрава и свежа кожа за която сте мечтали.

Маслото от макдамия има  противовъзпалителни  свойства и може да помогне за възстановяване на външния тип на  фините линии  и бръчки на зрялата кожа, като в същото време е подобаващ за съвсем всички  останали видове кожа, включително  чувствителна и мазна кожа.

Не прекалявайте с яденето на ядки макадамия

Въпреки че те могат да бъдат част от здравословната диета, човек би трябвало да се опита да запомни следните вероятни дефекти:

Те са калорични!

Една чаша или 132 грама макадамия съдържа съвсем 950 калории. Това може да е половината от дневните потребности калории или повече.

Стандартният размер на порцията е 28 грама, което е надалеч по-малко от 1 чаша.

Порция от 28 грама е към 10–12 ядки и съдържа към 200 калории.

Яденето на ядки от макадамия вместо други храни с високо наличие на мазнини или калории може да ви обезпечи потребни хранителни субстанции, без да прибавя калории и мазнини към диетата ви.

Например, може да поръсите няколко ядки от макадамия върху салатата си вместо бекон или крутони.

Друг вид е да хапвате една порция като закуска вместо корнфлейкс, бисквитки или други модифицирани храни.

Хората могат да ядат ядки макадамия сурови или печени. Въпреки това, едно изследване демонстрира, че печенето им, изключително при по-високи температури, може да се понижи наличието на хранителни субстанции.

Най-добре е да ги консумирате сурови или печени на ниска температура без сол или други добавки.

Хората с алергии към ядки би трябвало да ги заобикалят! Алергиите към ядки са съществени и могат да бъдат животозастрашаващи.

Как да готвим с ядки от макадамия

Богатият им усет ги прави чудесни за потребление в десерти, изключително за къс и бисквитено тесто.

Тези ядки могат да се употребяват и като допълнение към горчивите храни и от време на време се употребяват за основаване на различни съставки за печене и готвене.

Ето някои други изобретателни способи за потребление на ядки от макадамия в готвенето:

  • Брашно от макадамия . Това е различна алтернатива за нисковъглехидратно и безглутеново брашно за печене. Добър избор при съблюдаване на безглутенова диета.
  • Мляко от макадамия . Опция за опция на млечните артикули за подготвяне на десерти или за пиянство.
  • Крем от макадамия . Ядките могат да бъдат смесени в кремообразно орехово масло благодарение на кухненски робот. Добавете малко кокосово масло и мед за по-здравословна опция на фъстъченото масло.
  • Масло от макадамия . Ядките могат да бъдат студено пресовани, с цел да се получи масло от макадамия. То има по-висока точка на горене от зехтина и е здравословна алтернатива за печене, скара, сотиране или пържене.

Заместители на ядките макадамия

Ако не можете да намерите ядки от макадамия, има няколко други дървесни ядки с сходен благоуханен профил и текстура, които могат да се употребяват като техен сурогат:

  • Бразилски орех . Те са към три пъти по-големи от макадамията, само че са с сходно наличие на мазнини.
  • Кашу . Подобно на макадамия, кашуто има кремообразна текстура.
  • Бадеми . Хрупкава текстура и внимателен усет.
  • Орехи . Сладко и с високо наличие на мазнини.

Обобщение

Хората, които не са алергични към макадамия, могат да им се любуват всекидневно.

Проучванията демонстрират, че те могат да оказват помощ за отбрана на мозъка, да понижат риска от сърдечни болести и да понижат глада, наред с други неща.

Някои хора употребяват масло от макадамия при готвене, защото е с високо наличие на потребни мазнини.

Също по този начин е допустимо да ги употребявате в салати, с цел да замените разновидности с по-високо наличие на мазнини като крутони.

Човек обаче би трябвало да помни, че те съдържат огромен брой калории.

Въпреки това, тези невероятни ядки са храна с доста положителни мазнини, витамини и минерали.

Вижте и научете за какво тези необикновено здравословни ядки са толкоз скъпи в това видео на Business Insider:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР