Ядем рога, копита, дупета, перушина.Потребителят е, както го научиш. Може

...
Ядем рога, копита, дупета, перушина.Потребителят е, както го научиш. Може
Коментари Харесай

Храната, която ни убива

Ядем рога, копита, дупета, перушина.

Потребителят е, както го научиш. Може да се научи да яде и пластмаса, стига да му продаваш пластмаса за ястие задоволително дълго. У нас тази процедура е овладяна до съвършенство. Ядем рога, копита, дупета, перушина под благовидната форма на кренвирши и шунка, плащаме вода по цените за пилешко месо, гълтаме боички дружно със свинската пържола, замезваме със сирене от палмово масло, а в млякото може да се откри цялата Менделеева таблица.
 

Кренвиршите станаха дамски превръзки

Реклама на известна марка дамски превръзки ни убеждава, че специфична технология трансформира течността (менструалната) в гел. Всъщност, революционната формула се употребява и отвън сферата на хигиеничните материали. В кренвиршите има цялостен лист от хидроколоиди, които преструктурират водата, превърната под формата на колоиден гел.

Почти всички витамини, съдържащи се в месото, в процеса на произвеждане на салами се унищожават. Колбасните произведения, изключително пушените салами и шунката, съдържат хистамин, който може да провокира главоболие, алергии, кожни болести, инфектиране и болести на стомаха, споделят диетолозите. Алергична реакция могат да провокират и оцветителите и стабилизаторите, без които не може да мине нито един колбасарски завод.

Теоретично саламите и месните артикули би трябвало да ни доставят протеини, само че на процедура те са извънредно малко, за сметка на мазнините и соята. Според специалистите в някои типове салами не се съдържа повече от 10% месо. Обичайни съставки са свинската и говеждата кожа, която се разрушава дотам, че се получава емулсия. Останалата част са соя, брашно, нишесте, вода, сол, оцветители, ароматизатори, подобрители на усета.

Готовите салати са бомба със закъснител

Според необятно публикуваното разбиране салатите попадат в категорията здравословни храни. Неотдавнашно изследване обаче  напълно развенча този мит. Оказва се, че в някои от салатите в супермаркетите се съдържат повече мазнини и калории от Биг Мак и пържените картофки. На опаковките подготвени салати, които се продават в супермаркетите, постоянно се отразяват погрешни данни за калоричността им и наличието на мазнини в тях,  означават специалисти. Само една порция от тези салати съдържа до 70% от дневната норма за банкет на мазнини. Освен това, в готовите ястия, които се съхраняват повече от 4 часа, има заплаха от размножаването на микроорганизми, които могат да причинят хранително отравяне.

От кило пернати вършат 2 кг пилешко

След преправка от един кг пилешко месо се изкарват два кг за продажба, сигнализира птицевъдът Благо Джиев. При преработката се влага рискова химия, посредством която се реализира заварката сред месото и водната молекула. Дори съществува проучване, съгласно което вследствие на потреблението на толкоз химия от човек, интервалът на разложение на един мъртвец се е нараснал от 8 на 12 години и това слага пред съществено тестване гробищните паркове. Месото, което се продава в огромните вериги с хитови промоционални цени, в действителност е брак, който след това се напомпва с вода от фирмите-преработвателки, описа Джиев. Ако вземем информация за цените на пилешкото в Европейски Съюз, ще забележим, че от българското месо по-евтино е единствено полското. В момента в Германия цената е 2,55 евро без Данък добавена стойност, а у нас е 1,45 евро. В същото време родният пазар е залят с пилешко импорт от Германия. Като се калкулират и транспортните разноски, поражда въпросът до каква степен са постоянни тези големи количества птиче месо.

Обгазяват домата с етилен за червенина

Голямото и съсредоточено произвеждане, както и мощното навлизане на супермаркетите, тотално промени типа, състава и вкусовите характерности на доматите такива, каквито ги познавахме. Големите пазари и търговци започнаха да търсят твърди, завършени и гладки домати, които да устоят на дълъг превозване, хладилници и ред операции. Ако през днешния ден не се продаде, на следващия ден и вдругиден отново да наподобява пресен на сергията. Накрая се стигна до основаването на домати, които могат да устоят до няколко седмици след откъсването от плода. Това качество се назовава long shelf life (дълго живеещ на рафта) и се реализира посредством кръстосване на плода с един ген, който забавя зреенето. Доматът остава корав и зелен, наранява се по-трудно, устоя по 3, 6 и даже 7 седмици след откъсването, само че към този момент изгубва свойствата си. Когато доматът узрее на корен, се получава естествено разхлабване на връзките сред клетките и по тази причина е апетитен. Сортовете long shelf life са груби, твърди, имат неприятна консистенция и са с доста ниско наличие на захари и киселини.

За да се докара по-интензивен червен цвят на неузрелия домат, той се обгазява с етилен, подтикващ реакциите за образуването на багрилното вещество ликопен. Така извън се получава червен домат, все едно е зрял, само че от вътрешната страна си остава зелен. Всъщност, доматът е плод, вид ягода. Вкусът, нежността и сочността на месото е доста значим детайл. Производителите желаят да накарат потребителя да мисли, че доматът е тип зарзават и може да се хрупа като краставица, изяснява професорът по генетика Христо Георгиев.

Отделно, доматите се пръскат интензивно със мощни токсини, с цел да се опазят от вредители, а след откъсването производителите просто ги измиват, с цел да могат да минат химическите разбори и да стигнат до пазара. Тези проучвания обаче не включват проби от вътрешността на домата, където отровите попадат.
 

Въглищен катран в консервите грах

Щандовете на магазините са зарити от храни с 3, 4 и даже 6 нездравословни добавки. Такива са да вземем за пример пакетчетата ролца от раци, които съдържат 4 добавки, две от които нездравословни – изкуственият подсладител сорбитол ( Е 420), който не е позволен за детски храни и може да провокира стомашни разстройства, и алергенният Е 621. Има го във всяко пакетче подготвена суха пилешка чорба да вземем за пример. В нея е прибавен и предизвикващият подагра Е 627. При консервирания грах пък се употребява Е 142, който е дериват от въглищен катран. Любимите на всички деца дъвки са измежду най-опасните, тъй като съдържат най-вредната добавка- Е 951, наречена аспартам. Използва се необятно в газираните питиета и разтворимите прахчета. Документирани са 92 признака, причинявани от аспартама: вцепеняване, главоболие, отмалялост, световъртеж, гадане, сърцетуптене, амнезия, замъглено зрение, обриви, сърдечен или мозъчен удар, ослепяване, ставни болки, меланхолия, конвулсии, спонтанни аборти, неплодородие, уязвимост и загуба на слух и други

От сладкишите пък се дебелее освен поради захарта. Оказва се, че те всеобщо съдържат две добавки- предизвикващата кожни проблеми Е 233 и Е 435, която двете водят до затлъстяване. Често срещаният в натуралните сокове червен оцветител Е 122 провокира алергии и астматични пристъпи.

Колбасите също съдържат и редица рискови добавки. Най-често това е Е 250- натриев нитрит- канцерогенен и неразрешен в доста страни. Среща се както в трайните колбаси, по този начин и в лионската наденица и пилешки кренвирши. Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците. Те съдържат неразрешения оцветител Е 110, който провокира обриви, отоци, повръщане и който се употребява и в сухите супи и сладкишите. В шоколадовите произведения пък постоянно се среща Е 553b или талк, който предизвиква рак на стомаха. В миксовете за кекс, плодовите пълнежи и желета се употребява Е 123 – оцветител амарант, който провокира астма, екзема, хиперактивност. Е 102 е тартазин, който се употребява в безалкохолни питиета, сладкиши, снаксове, тестени храни, консервирана риба, подготвени супи. Той провокира астматични пристъпи и уртикария. Списъкът е доста дълъг. Оцветителите с номера 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152 и 153, консервантите с номера 210, 211, от 213 до 217 и 240, който е формалдехид, антиоксидантите 330, 447, 924 А и Б – всички те са канцерогенни.

Черния дроб и бъбреците могат да бъдат повредени от добавките с номера от 171 до 173, от 320 и 322, 407, 447 и 450. Функциите на кожата се нарушават от добавките от 230 до 233. Противопоказни при хипертония са от 250 до 252. Алергии провокират добавките с номера от 230 до 232, 239 и антиоксидантите от 311 до 313.

Деница Александрова

Инфо: https://frognews.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР