Xlinks е на път да създаде международна енергийна мрежа. На пръв

...
Xlinks е на път да създаде международна енергийна мрежа.
На пръв
Коментари Харесай

Слънцето на Мароко ще освети Англия: енергиен пробив между континентите

Xlinks е на път да сътвори интернационална енергийна мрежа.

На пръв взор провинцията в Северен Девън, Англия, с нейните хълмове и крайбрежни скали, наподобява малко евентуално място за авангардни планове. Но компанията Xlinks възнамерява да я трансформира в основно място за един от най-амбициозните планове за възобновима сила в света. До 2029 година там може да бъде ситуиран център за два електрически кабела, които да обезпечават до 8% от потребностите на Обединеното кралство от електрическа енергия. В другия завършек на кабелите ще бъде ситуиран голям комплекс от слънчеви панели и вятърни турбини в мароканската пустиня.

Проектът на Xlinks, наименуван „ Мароко-Великобритания„, е модел за нова световна мрежа, в която дълги кабели придвижват чиста електрическа енергия сред континентите. Xlinks обаче би трябвало да преодолее някои политически, логистични и финансови спънки, с цел да може планът да въодушеви други сходни инициативи.

Уил Тодман от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон съобщи, че сериозността на сходни планове нараства, само че те към момента не са потвърдили своята жизненост.

Плановете на Xlinks включват инсталирането на 11,5 гигавата слънчеви панели и вятърни турбини в региона на Гуелмим-Уед-Нун в Мароко. Важно е да се означи, че районът е на границата с окупираната Западна Сахара, макар че Xlinks съобщи, че няма да строи в „ противоречива територия “.

Мароканската електропреносна мрежа няма да получава тази електрическа енергия. Вместо това двойка високоволтови кабели ще насочат електричеството към Англия. Кабелите с дължина 3800 км ще минават около крайбрежията на Португалия, Северна Испания и Югозападна Франция, заобикаляйки Бретан и Корнуол и достигайки до Северен Девън. Те ще обезпечат приблизително 3,6 GW мощ на английската мрежа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР