Windows XP днес не е най-популярната операционна система. Нормално е

...
Windows XP днес не е най-популярната операционна система. Нормално е
Коментари Харесай

Странна история: Как тази СНИМКА стана една от най-известните на планетата?

Windows XP през днешния ден не е най-популярната операционна система. Нормално е – Microsoft стопираха продажбите ѝ още през 2008 година, а поддръжката ѝ – през 2014 година Въпреки това, от стартирането си през 2001 година досега, XP доближи до милиарди консуматори по света.
А нещото, което евентуално най-ясно ще си спомнят всички от операционната система, е главният уолпейпър, носещ простичкото име Bliss. В него привидно няма нищо изключително – просто фотография на зелени поля, рид, синьо небе и пухкави бели облаци.

Въпреки всичко, в фотографията има нещо характерно – плътност на цветовете, специфичност на хванатия миг, които я направиха същински значима.

Истината е, че нейният създател не се е целил прекомерно високо, написа vesti.bg.

През 1996 ч. Чарлс О’Риър, правил фотоси за National Geographic и Los Angeles Times, карал към къщата на приятелката си. Направило му усещане какъв брой красива наподобява Северна Калифорния по това време на годината.

„ Беше януари и зимните превалявания таман бяха приключили”, спомня си той.

„ Знаех, че в този месец тревата е извънредно зелена и хълмовете са доста красиви. Подготвих се. Когато обаче ги видях, си споделих, че са съвършени. Невероятно зелени! Освен това имаше синьо небе и облаци…”.

О’Риър спрял колата, извадил фотоапарата си (среден клас, впрочем) и почнал да снима (по това време – към момента на лента, по-точно на пъстър Fujifilm). Получило се добре. Впоследствие той продал фотосите на рекламната организация Corbis и нямал никаква концепция за попкултурното значение, които те щели да получат малко по-късно.

Впоследствие креативният дует Goldin+Senneby, които били наети да намерят идеалния уолпейпър за Windows XP, попаднали на неговата фотография. След като избрали точно нея, Microsoft подписали контракт с О’Риър. Вярваме, че той е бил благополучен мъж – фотографията му се оказва втората най-скъпа в международната история, макар че сумата по този начин и не е оповестена.

Най-вълнуващото в тази ситуация обаче е, че всички цветове и идиличност на Bliss не са подправени. Нито манипулирани. Нищо по фотографията не е обработвано. Това е хубостта на майката природа и усетът на фотографа – две в едно.

Легендарно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР