Взривовете в складове за боеприпаси в чешкото село Върбетице през

...
Взривовете в складове за боеприпаси в чешкото село Върбетице през
Коментари Харесай

Bellingcat: Операциите на ГРУ в Чехия и България са целили да подкопаят Украйна

Взривовете в хранилища за муниции в чешкото село Върбетице през 2014 година евентуално не са били ориентирани против българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, а може да да се преглеждат като част от по-широка тактика за блокиране на военните доставки за Украйна, показва проверяващият във втори материал по тематиката.

Преди десетина дни чешките спецслужби разкриха, че разследващата работа на съветската войска (ГРУ) стои зад взривяването на 50 тона муниции в хранилища край Върбетице, лишили живота на двама души.

Според Belingcat в чешката интервенция са взели участие най-малко шестима офицери. Част от тях са измежду обвинените за присъединяване в отравянето на Гебрев през 2015 година Други двама – Александър Мишкин и Анатоли Чепига – бяха посочени от Англия като хората, направили опита за ликвидиране на Сергей Скрипал, който бе токсичен с " Новичок ".

В резултат на разкритията Чехия изгони 18 съветски дипломати от съветското посолство в Прага. В същото време обаче чешките управляващи настояват, че в тази ситуация не става дума за акт на " държавен тероризъм ", защото офанзивата на ГРУ не била против Чехия, а против българския оръжеен търговец Гебрев, чиято компания " Емко " е съхранявала в склада свои муниции, които възнамерявала да изнесе за Украйна и че детонацията в действителност трябвало да стане другаде.

С публично изказване от предходната седмица " Емко " опроверга тази версия, изтъквайки, че към оня миг. Това се удостоверява от документи на компанията и нейната преписка с компанията Imex Group, която ръководи чешкия склад за муниции, показва Bellingcat. Според документите, с които изданието разполага, към октомври 2014 година " Емко " не е възнамерявала да реалокира или продава каквато и да е своя стока, складирана в Чехия. Това категорично е доказано и от представители на Imex пред чешкото издание Respekt, което е сътрудник на Bellingcat.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР