Взривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна

...
Взривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна
Коментари Харесай

В Грузия заловиха изпратени от Одеса за Воронеж взривни устройства, преминали през България

Взривни устройства и огромно количество взривни субстанции, изпратени от Украйна за Русия, са били хванати в Грузия, заяви грузинската онлайн медия " Нюз Грузия ", представена от Българска телеграфна агенция. Тя посочи, че взривните субстанции и устройства са били изпратени от Одеса за Воронеж през Румъния, България и Турция.

Ройтерс също заяви за случая.

Според грузинската работа за сигурност експлозивите, тежащи общо 14 кг, са били показани като батерии за коли. Подробностите за акцията огласи Бача Мгеладзе, началник на антитерористичния отдел на грузинската работа за държавна сигурност.

Товарът е влезнал от Турция в Грузия през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Сарпи " на 19 януари, посочи ръководителят на грузинския контратерористичен център Бача Мгеладзе. Крайната цел на доставката е била Воронеж.

Иззети са били три взривни устройства на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси, също са били иззети. Всяко от шестте устройства е било снабдено с електронен таймер и програмирано време за активиране.

И шестте устройства са били направени от експерт с висока подготовка и са имали за цел да поразят необятен сектор.

Грузинската работа за национална сигурност прецизира, че " уредник на процеса " е живеещият в Батуми украински жител Андрей Шарашидзе, който през 2020 година се е кандидатирал за участие в локалния парламент на Одеска област, като представител на партията " Слуга на народа ".

Други евентуални обвинени по делото са 7 грузински жители, 3 украинци и 2 арменци. Само Шарашидзе е имал информация за взривните устройства и капсул-детонаторите, сложени в акумулаторите, съгласно службата за сигурност.

" Предвид потреблението на територията на Грузия и необятното замесване на грузински жители в този развой " се е възнамерявало Тбилиси да бъде упрекнат " както за планирането, по този начин и за реализацията на терористичните актове, чието реализиране се е възнамерявало в Грузия или зад граница ", счита грузинската работа. Тя не изключва уредниците да са имали желание да устроят атентати и на територията на страната.

Не е ясно дали трите устройства, доставени в Тбилиси, е трябвало да бъдат изпратени в Русия, или да останат в Грузия, се акцентира в изказването.

По случая е заведено дело.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР