Двупартийна група от 14 американски сенатори предупреди в писмо до

...
Двупартийна група от 14 американски сенатори предупреди в писмо до
Коментари Харесай

Вашингтон предупреди Тбилиси: Законът за чуждестранните агенти е сериозен проблем

Двупартийна група от 14 американски сенатори предизвести в писмо до грузинския министър председател Иракли Кобахидзе, че проектът на кавказката страна да вкара още веднъж „ закон за задграничните сътрудници в съветски жанр “ може да докара до смяна в политиката на Съединени американски щати по отношение на Тбилиси. В писмото – изпратено на 26 април и получен от Радио „ Гласът на Америка “ – сенаторите акцентират, че са „ все по-загрижени от това, че трансатлантическите желания на Грузия са подкопани “, написа Българска телеграфна агенция.

 

Писмото беше изпратено, откакто Хелзинкската комисия на Съединени американски щати прикани ръководещата в Тбилиси партия „ Грузинска фантазия “ да отдръпна законопроекта за „ задграничните сътрудници “ и прикани Тбилиси „ да се отклони от този унищожителен път. “ Западните държавни управления и правозащитни групи осъдиха спорния законопроект за „ задграничните сътрудници “ на Грузия, което мнозина споделят, че е копие на сходен съветски закон, употребен за заглушаване на инакомислието в Руската федерация.

 

Хиляди грузинци излязоха по улиците, с цел да стачкуват против законопроекта, откакто ръководещата партия даде първична зелена светлина за него, макар че по този мотив в Народното събрание се стигна и до сбивания, напомня Радио " Свободна Европа " (РСЕ).

 

При първото внасяне на законопроекта за разискване предходната година текстът провокира всеобщи митинги и това накара държавното управление да го отдръпна.

 

Мамука Мдинарадзе, водач на парламентарната група на „ Грузинска фантазия “, този месец разгласи, че партията възнамерява да внесе още веднъж законопроекта, който ще задължи нестопанските организации и медиите, които получават задгранично финансиране и които се занимават с необятно дефинирани „ политически “ действия, да рапортуват за своите действия на управляващите, показва РСЕ.

 

Законът ще вкара необятни пълномощия за контрол на управляващите и евентуални наказателни наказания за недефинирани закононарушения. „ Грузинска фантазия “ съобщи, че новият законопроект е еднакъв с този, отдръпнат предходната година, като се изключи една смяна: терминът „ задграничен сътрудник “ ще бъде сменен с думите „ организация, прокарваща ползите на непозната мощ “.

 

Американските сенатори в писмото си отхвърлиха изказванията на грузинското държавно управление, че законът е равностоен на закон в Съединени американски щати, който изисква жителите на Съединени американски щати да се записват като задгранични сътрудници, в случай че съставляват ползите на непозната страна в Съединените щати.

 

„ Трябва също да изясним, че наново въведеният закон за задграничните сътрудници не е еднакъв с нито един закон на Съединени американски щати и ще бъде употребен, с цел да заглуши гласа на гражданското общество и медиите, които играят значима роля в напредъка на демократичните институции на Грузия “, пишат сенаторите в писмото.

 

Бившият грузински министър председател Иракли Гарибашвили, ръководител „ Грузинска фантазия “, на 27 април настоя, че писмото на сенаторите е „ основано на неправилни схващания “.

 

Гарибашвили сподели пред публицисти, че е извънредно значимо да се поддържа връзка с " европейските и американските сътрудници ", тъй че " тези недоразумения да бъдат отстранени ". Представители „ Грузинска фантазия “ настояха, че законодателството е ориентирано към внасяне на бистрота във време на високо напрежение.

 

" Страната ни, за жалост, към момента е изправена пред провокации. Основното предизвикателство е задграничната окупация на 20 % от страната ни. Руските войски стоят на окупираната територия, само че в страната съществуват и други опасности “, сподели Гарибашвили.

 

Антируските настроения постоянно могат да бъдат мощни в Грузия. Руските войски към момента управляват към една пета от територията на Грузия. По-голямата част от нея беше завладяна по време на светкавична война през 2008 година, която видимо беше обвързвана с старания за разединение в два североизточни района – Абхазия и Южна Осетия.

 

Третото четене на законопроекта е планувано за 17 май. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили сподели пред Би Би Си, че ще наложи несъгласие, в случай че законът бъде утвърден.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР