Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на отбраната на

...
Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на отбраната на
Коментари Харесай

Владимир Путин смени министъра на отбраната Сергей Шойгу

Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на защитата на Руската федерация се разделя с поста си.

Руският президент предлага за министър на обраната Андрей Белоусов. Досега той беше първи вицепремиер, съобщи Ройтерс. 

 

„ Путин желае Министерството на защитата да бъде безусловно отворено към нововъведения и нови хрумвания. Затова той избира Белоусов “, прецизираха от Кремъл.

 

Сергей Лавров ще остане министър на външните работи.

 

Пътят на Сергей Шойгу към Министерството на защитата

 

Сергей Шойгу е съветски политик и военачалник на армията във въоръжените сили на Русия, който служи като министър на защитата и като шеф на Съвета на министрите на защитата на Оперативно-наблюдателно дело от 2012 година Преди това е министър на изключителните обстановки от 1991 до 2012 година и за малко служи като губернатор на Московска област през 2012 година

 

Роден е на 21 май 1955 година в град Чадан, тогава в Тувинска самостоятелна област в рамките на РСФСР и надлежно Съюз на съветските социалистически републики. През 1977 година приключва Красноярския политехнически институт със компетентност „ Строително инженерство “. След това работи по строителни планове из страната в продължение на към десетилетие, израствайки в кариерата си. През 1988 година Шойгу става функционер на клона на Комунистическа партия на Съветския съюз в Абакан, а по-късно и на Комсомола за няколко години. През 1990 година се реалокира в Москва, където е назначен за заместник-директор на Държавния комитет по архитектура и строителство на Руската федерация.

 

През 1991 година Сергей Шойгу е назначен за началник на Спасителния корпус, на който по-късно са предоставени спомагателни отговорности и е преименуван на Министерство на изключителните обстановки, което на процедура го прави министър. През 1999 година става един от водачите на проправителствената пария „ Единство “. Същата година е почетен с най-престижната съветска държавна премия – воин на Руската федерация.

 

През март 2012 година той е разгласен за един от евентуалните претенденти за губернатор на Московска област. На 5 април 2012 година е определен от Московската регионална дума за трети губернатор на Московска област. Заема тази служба от 11 май до 6 ноември 2012 година

 

На 6 ноември 2012 година Сергей Шойгу е назначен за министър на защитата, когато Владимир Путин отстранява своя дълготраен съдружник Анатолий Сердюков.

 

На 21 януари 2020 година след оставката на държавното управление на Дмитрий Медведев е преназначен на поста министър на защитата в кабинета на Михаил Мишустин.

 

Бунтът на " Вагнер " и неуспехите на бойното поле

 

Сергей Шойгу остана на поста си след протеста на наемническата група „ Вагнер “.

 

Неуспехът на Русия в осъществяването на поставените си за войната в Украйна и неприятната логистика бяха главните точки, по които бяха ориентирани рецензиите от страна на водача на „ Вагнер “ Евгений Пригожин против съветското командване и министъра на защитата Сергей Шойгу.

 

Критиките, отправяни съществени през обществените мрежи и медиите, се ускориха през последните месеци към сраженията за Бахмут, в които „ Вагнер “ имаше съществена роля.

 

Липсва пояснение по какъв начин съветските служби и контраразузнаване пропуснаха заплахата от готвения прелом и поход към Москва на Пригожин и хиляди бойци на „ Вангер “ с тежка техника, както и преодоляването на военни обекти в Ростов на Дон и други градове.

 

През юни 2023 година представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че „ не му е известно да има смяна в отношението на президента Владимир Путин към министъра на защитата Сергей Шойгу.

Година по-късно наподобява, че обстановката се е трансформирала и Шойгу е изгубил доверието, с което се употребява през последните над 10 години като министър.

 

Източник bTV

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР