Вземете обикновена мая (дрожди) и 3D-принтер и ще получите... космическа

...
Вземете обикновена мая (дрожди) и 3D-принтер и ще получите... космическа
Коментари Харесай

Бъдещето на космическата храна: учени измислиха как да хранят хората на други планети

Вземете елементарна квас (дрожди) и 3D-принтер и ще получите... галактическа храна на бъдещето. Или най-малко по този начин настояват учените, оповестява порталът Phys.org.

Изследователите предложиха идея за система, която ще основава ястия с усета, текстурата и питателните субстанции на техните аналози на Земята. Основната съставна част ще бъдат дрождите Saccharomyces cerevisiae. Те се употребяват в печенето на тестени произведения, в пивоварството и винопроизводството от хиляди години.

Тази квас е хранителна сама по себе си, съдържа обилни количества протеини, въглехидрати, малко количество мазнини и множеството от незаменимите аминокиселини. Въпреки това, тя може да бъде усъвършенствана посредством прибавянето на повече хранителни субстанции, усет, цвят и текстура.

Учените са пресметнали, че един контейнер за ферментация от 3000 литра е задоволителен, с цел да нахрани 50-100 души. А технологията за 3D-печатане на артикули може да се употребява за подготвяне на разнообразни ястия за космонавти. Например, минибарове с усет и мирис тъкмо като на същински банан.
...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР