Взависимост от дозировката лекарства като ибупрофен, аспирин или парацетамол могат

...
Взависимост от дозировката лекарства като ибупрофен, аспирин или парацетамол могат
Коментари Харесай

Неподозирани странични въздействия на парацетамола

Взависимост от дозата медикаменти като ибупрофен, аспирин или парацетамол могат безпроблемно да се взимат и без рецепта. Но доста от хората, които одобряват по-големи количества парацетамол, не са наясно с вероятните странични резултати и последици. При това парацетамол нерядко се дава и на дребни деца.

"Този медикамент никога не е безопасен ", споделя доктор Герхард Мюлер-Швефе, специалист по болкоуспокояващите лекарства, представен от. "Парацетамолът може да повреди черния дроб, а на децата постоянно се дават прекомерно огромни дози ".

Решаваща е точно вярната доза. В противоположен случай може да се стигне до тежки увреждания на черния дроб и даже до прекъсване на функционалностите му, предизвестява Мюлер-Швефе.

Неподозирани странични въздействия

В взаимозависимост от това какви количества парацетамол се одобряват и за какъв интервал от време става дума, може да се стигне даже до взаимозависимост от медикамента. Парацетамол въздейства най-много на централната нервна система - т.е., на мозъка и на гръбначния мозък. Това дълго време не се знаеше, акцентира Мюлер-Швефе.

"Благодарение на напредъка в научните проучвания в това време знаем, че в гръбначния мозък парацетамолът нападна система, която дава отговор за контрола над болката ".

Тялото ни разполага с разнообразни системи за реакция при болежка, една от които е така наречен морфинна система. С други думи: в границите на реакциите си за надзор на болката човешкото тяло създава морфин. В спешни обстановки това произвеждане се засилва и може да ни отбрани, защото понижава и потиска болката.

Когато се приема парацетамол, това в допълнение понижава болките. Но в същото време има странични резултати, които в множеството случаи остават незабелязани.

"В прочувствен проект се открива един тип безчувственост - не се реагира нито позитивно, нито отрицателно ", изяснява доктор Мюлер-Швефе и дава следния образец: "Не се демонстрира да вземем за пример изключително съпричастие при непознато страдалчество. Същото е и когато някой различен се радва ".

Това е един от резултатите на парацетамола, само че има и други: "Взимат се прибързани решения, които не са добре премислени - хората са по-склонни да рискуват ", разяснява още специалистът.

Какво споделят проучванията

В едно от последните проучвания, отдадени на резултата от парацетамола, учените стигат до извода, че медикаментът въздейства на човешкото схващане и в кратковременен проект даже може да промени характера.

Изследователите са разпределили проучваните хора в две групи, като са ги сложили в избрани обстановки. Едната група получила парацетамол, другата - плацебо. Хората с парацетамол били склонни да поемат доста по-голям риск и реагирали доста по-спокойно спрямо другата група. Но техните реакции изглеждали притъпени, не проявявали съпричастие или емпатия и даже наранявали възприятията на другите. Но и изпитвали по-малко боязън.

"Има хора, които взимат парацетамол освен като болкоуспокояващо - те се интересуват точно от способността му да притъпява реакциите. Това несъмнено би могло да бъде мотивация за постоянен банкет на този тип лекарства ", споделя доктор Мюлер-Швефе.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР