Постигната е договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати

...
Постигната е договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати
Коментари Харесай

Главчев след среща със синдикатите: Ще бъдат отпуснати допълнителни средства за ВУЗ-овете

П остигната е договореност още 40,7 млн. лв. да бъдат отпуснати за висшето обучение , заяви на брифинг в Министерски съвет служебният министър председател Димитър Главчев след среща с представители на синдикатите. Това е реализирано вследствие на диалози сред вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, министъра на образованието проф. Цоков и представители на синдикатите, посочи служебният министър председател. 

Заслугата е на синдикатите, както и първия път, когато бяха отпуснати 39 млн. лв., за които ви съобщихме оня ден. Казахме, че ще бъдат продължени диалозите и вследствие на тези продължени диалози можем да кажем, че има още 40,7 млн. лева, сподели още министър председателят. 

Главчев уточни, че средствата ще бъде обезпечени за сметка на други разноски. 

На въпрос за публикувана позиция от Съвета на ректорите, в която се споделя, че на 20 май университетските институции няма да отворят порти в символ на митинг, министър председателят Главчев уточни, че всички техни претенции все още са изпълнени. Не приказвам от тяхно име, акцентира служебният министър председател. 

На брифинга Валери Апостолов от профсъюз „ Висше обучение “ към КТ „ Подкрепа “ разгласи, че митингът, разгласен за 20 май, се отсрочва, защото „ първата стъпка е изпълнена ".

Представителите на синдикатите подчертаха, че все пак протестната подготвеност остава, до момента в който не се осъществят и идващите средства по Закона за висшето обучение. 

Около 26 млн. лв. от отпуснатите 40,7 млн. лв. за държавните висши учебни заведения ще бъдат разходвани за увеличение на заплатите на администрацията, за превъзмогване на диспропорциите във възнагражденията и за стипендии, заяви Людмила Петкова. По думите ѝ за превъзмогване на разликите в заплащането за някои категории от университетския състав са планувани 5,8 млн. лв., а за стипендии – 7,5 млн. лв.. 

Постановлението е направено и до понеделник на обяд ще бъде оповестено на автограф, сподели още Людмила Петкова. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР