Взаимни нападки и искания за оставки предизвика поредната авария на

...
Взаимни нападки и искания за оставки предизвика поредната авария на
Коментари Харесай

Взаимни обвинения и искания за оставки след поредната авария на водопровода в кв. Бриз във Варна

Взаимни нападки и претенции за оставки провокира следващата повреда на водопровода във варненския квартал " Бриз ". На брифинг през днешния ден от ВиК-Варна споделиха, че ще изискат от районното министерство цялата документи за плана от 2008 година, когато е построен въпросният тръбопровод, тъй като се оказва, че в архивите на сдружението няма никакви сведения.

Заради неналичието на документи няма изясненост за какво тръбата е от стъклопласт. Материал, който съгласно специалистите е извънредно несъответствуващ за огромния надолнище на терена. За 15 години употреба водопроводът се е късал седем пъти. Липсата на съответни ограничения през този интервал беше избрана от настоящето управление на ВиК-Варна като безхаберие.

" Това е цялостна занемареност! Това граничи с закононарушение! Не може да ти гърми през година тръбопровод и да не вземеш ограничения. Аз съм на два месеца тук и с моя екип слагаме към този момент втора тръба, железна. Къде са били тези хора? И в този момент би трябвало аз да депозирам оставка след два месеца. Защо? " - пита инж. Веселин Русев, шеф на ВиК-Варна.

За локалната конструкция на партия ГЕРБ обаче има причина сегашният началник на водоснабдителното сдружение да подаде оставка. Тя е, че година след полагането на проблематичната тръба, точно той поема ръководството на ВиК и остава на този пост до първата повреда през 2012 година.

" За следващ път водопроводът " Бриз " аварира и не се подхващат съответни дейности. Преди по-малко от месец бяхме в същата догадка. Оттогава до момента не е подхванато нито едно проучване на цялостното положение на водопровода, както и да се начертаят ограничения, с цел да се предотвратят такива повреди в бъдеще ", разяснява депутатът от ГЕРБ Павел Христов.

Такова проучване въпреки всичко ще има. ВиК ще направи инспекция на цялата водна система в града, с цел да набележи слабите места и да стартира отстраняването им. С преимущество обаче е компрометираният тръбопровод с дължина 160 метра, чието подменяне към този момент стартира. Ремонтът ще продължи няколко месеца и ще се финансира от страната.

" Сумата е над 500 000 лв.. Сигурният материал, и подобен е трябвало да бъде положен на този терен и на тази околност, е метал. Метални тръби, които ние имаме намерение да сложим единствено в границите на 160 метра, да преодолеем огромния надолнище и надлежно да премахнем риска от повреди при огромното хидравлично натоварване ", изясни шефът на ВиК-Варна.

След следващата повреда беше поискана и оставката на районния министър Иван Шишков. От пресслужбата на министерството обявиха, че на този стадий няма да разясняват.

Репортер: Нивелина Няголова

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР