Вярвам, че заставаме един пред друг с ясното съзнание за

...
Вярвам, че заставаме един пред друг с ясното съзнание за
Коментари Харесай

Габриел към ПП-ДБ: Само с диалог може да се гради доверие между партньори

" Вярвам, че заставаме един пред различен с ясното схващане за отговорността, която носим пред България. Само с разговор може да се гради доверие сред сътрудници. Предизвикателството в този момент е да водим подобен разговор, който да извърши със наличие думите упоритост, престиж, ангажимент. Съставяне на работещо държавно управление е първата крачка в тази посока и приоритет номер едно. Търсим основа за работещо проевропейско държавно управление с ясни цели за постигането му. "

Това сподели претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, съобщи БГНЕС.

По отношение на правосъдната промяна се чуха разнообразни тълкования във връзка с основния прокурор. Първото, което ще направи министър на правораздаването в държавно управление с министър председател Мария Габриел, е да внесе искане към Висш съдебен съвет с искане за оставката на основния прокурор, съобщи тя.

„ Чуха се разнообразни тълкования на думите ми за оставката на основния прокурор Иван Гешев. Първото, което ще създадем е да внесем искане за освобождението на основния прокурор. Това искане не е лична смяна, а връщане на доверието в институцията на основния прокурор. Това би било значима крачка и поръчка за изцяло правосъдна промяна. Нужно е да засилим чувството за правдивост в българските жители “, сподели Габриел.

Мария Габриел уточни, че измежду 10-те съществени целта, са оправянето с инфлацията и растежът на цените, приемането на България в Еврозоната и Шенген. „ Моят апел през днешния ден е дано излезем от порочния кръг. Диалогът цели да бъдат заложени сложните въпроси, с цел да е постоянна основата, да преодолеем разликите “, сподели тя.

„ Каузата ни е една – идеята ни е България “, безапелационна е Мария Габриел.

Кирил Петков благодари за поканата. „ Ние сме осведомени с 10-те точки. Виждаме че доста от нашите цели са заложени в тези точки “, уточни той.

Ген. Атанас Атанасов взе отношение по тематиките сигурност и защита. „ Всички сме загрижени за положението на страната и заявяваме, че желаеме да преодолеем политическата рецесия, нека успеем “, сподели той и открои като най-голямото предизвикателство сега в света войната в Украйна, като уточни, че в 48-ото Народно събрание, въпреки и мъчно, бяха взети избрани решения, за които и двете политически сили гласоподаваха единомислещо.

Ген. Атанасов попита по какъв начин ще работи нейното държавно управление в тази тенденция, на което Мария Габриел отговори, че когато приказваме за Украйна би трябвало да има цялостна взаимност, като уточни, че точно по тази причина би трябвало да бъде излъчено проевропейско държавно управление. „ Трябва да имаме държавно управление с ясно изразена евроатлантическа ориентировка, с цел да се отговори на всички тези въпроси “, означи тя.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов попита претендента на ГЕРБ за министър председател какви конституционни промени планува партията и по какъв начин ще обезпечи политическия запас за тяхната смяна.

„ Темата обвързвана с правораздаването е извънредно значима. Целите разрешаване на политическата рецесия и основаване на работещо държавно управление. Тези две неща са свързани. Не е въпросът да се намерят гласове, с цел да се избере държавно управление. Големият проблем е, че българската политическа класа не може да извърши обещанието да живеем в страна със закони. Хората виждат безвластие и нагла корупция. Те нямат доверие на институциите и политиците “, сподели Иванов.

Според него би трябвало да търсим позволение на тази рецесия в дълбочина.

„ Радвам се, че направихте смели поръчки в тази посока. Направи ми усещане поръчката за предприемане на дейности против основния прокурор. Тук е доста значимо да знаем защо става дума. Дали виждате промяната на Иван Гешев по този начин както беше назначен или това е начало на възобновяване и дълбоки промени. Ние не можем да приказваме за основна смяна в правораздаването, в случай че не приказваме за промени в Конституцията и модела на Висш съдебен съвет. Въпросът е да не сменяме една фасада с друга, а да бъдат дълбочинни измененията “, сподели той и поздрави Мария Габриел за гражданската героизъм да се кандидатира за министър председател.

Самата Габриел изрази подготвеност да се продължат диалозите в елементи. Тя акцентира, че като човек приближаващ от Брюксел се гордее, че не познава отрицателните явления, присъщи за нашата реалност.

„ Но знам какво желаят българите – възприятие за правдивост. За мен има правила и бистрота по основни тематики. Всичко, което се случва би трябвало да бъде при съблюдаване на пълномощията. Ние приказваме за конституционна промяна. Вие сте извънредно тънък ценител на системата и по тази причина търсим поддръжка. Детайлите ще оставим на специалистите “, сподели Габриел.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова уточни, че промените могат да се осъществят единствено при болшинство. „ По-важният диалог е какъв брой е животът на 49 Народно събрание. Ако този живот е стеснен и не бъде осъществен първият изследователски мандат, ние каквито и положителни планове да имаме да работим дружно, няма по какъв начин да ги изпълним. Ще дадем ли време на 49 парламент и ще излъчим ли държавно управление и болшинство? “, сподели тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР