Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за

...
Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за
Коментари Харесай

Министър Тагарев: Изпращаме военна помощ на Украйна, ще разговарям с Радев, когато ме покани

Вярно е, че България приготвя нов транш военна помощ за Украйна и го декларирахме напълно публично. Това съобщи пред медиите министърът на защитата Тодор Тагарев.

" Помощта ще е съгласно техните потребности и нашите благоприятни условия, както е решило Народното събрание на 9-и декември предходната година. Ще е сравнима по размер и типове с първия пакет по това решение от предходната година. Някои неща се повтарят, има някои нови, само че като размер е почти същата. Нямам информация за цената на пакета ", добави той.

" Ние вадим от складовете неща, които са в годно положение, имат още запас, само че са 30, 40 и повече годишни, по тази причина въпросът със цената им е комплициран ", уточни още министърът.

Решението за помощта ще бъде препоръчано на Министерски съвет " напълно скоро ". Към този миг не се дискутира даването на съществени бойни платформи.

По мотив самодейността за снаряди за Украйна - България ще се включи напълно скоро. " Въпросът е дали не сме пропуснали благоприятни условия, изключително тези, които са свързани с инвестиция на Европейския съюз в разширение и мореднизиране на потенциала на предприятия от нашата отбранителна индустриуя. ВМЗ-Сопот е една от вариантите, които ще се дискутират ", уточни военният министър.

ТодорТагарев показа, че не схваща логиката в тезата на Радев, че би било неточност страната ни да се включи в договорката за снаряди за Украйна.

" Става въпрос за вложения и европейски средства в разширение и модернизиране на потенциала на отбранителната ни промишленост, стига да не сме пропуснали опцията, защото комисарят Бретон пристигна първо в България, само че след това обиколи и други страни. Никой не ни чака ", акцентира военният министър.

Той изясни за какво министър председателят акад. Денков, а не президентът Румен Радев ще съставлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли.

" Аргументите са конституционното устройство на Република България. Ще се срещна с президента, когато ме предложения ", сподели още Тагарев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР