Вулканът Шивелуч в далекоизточния руски полуостров Камчатка изригна рано във

...
Вулканът Шивелуч в далекоизточния руски полуостров Камчатка изригна рано във
Коментари Харесай

Вулкан изригна на Камчатка, издаден е червен код за самолети

Вулканът Шивелуч в далекоизточния съветски полуостров Камчатка изригна рано във вторник, изпращайки дирек пепел на височина 10 километра, който съставлява риск за въздушния трафик, заяви Ройтерс като се базира на Екипа за реагиране при вулканични изригвания на Камчатка (KVERT).

Екипът издаде уведомление за вулкани с червен код за авиацията, отбелязвайки, че детонации на пепел на височина до15 километра могат да зародят когато и да е. " Продължаващата активност може да засегне интернационалните и нисколетящи самолети ", се споделя в известието.

Облакът пепел след изригването се движи на запад и юг. Той е с размери 400 на 270 километра, заяви в приложението " Телеграм " камчатският клон на Геофизическата работа на Руската академия на науките.

Местните управляващи затвориха учебни заведения и подредиха на жителите в околните села да останат на закрито, оповестява Ройтерс като се базира на шефа на Уст-Камчатския район Олег Бондаренко.

Един от най-големите и дейни вулкани на Камчатка - Шивелуч, е имал към 60 обилни изригвания през последните 10 хиляди години, като последното огромно е било през 2007 година

Шивелуч е най-големият настоящ северен вулкан с диаметър на кратера към 50 км. Той има две съществени елементи, по-малката от които е извънредно дейна през последните месеци.

Бондаренко сподели, че вулканът е изригнал в 6:31 сутринта локално време и че пепелта е падала върху локалните села, в това число най-близкото - Ключи. Руската държавна осведомителна организация ТАСС оповестява, че пепелта в селото, ситуирано на по-малко от 50 км от вулкана е 8.5 см - най-високото равнище от 60 година

Исландският вулкан нанесе световни стопански вреди

През 2010 година изригването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия провокира цялостно прекъсване на полетите в Европа и за Северна Америка в продължение на дни, предизвиквайки една от най-тежките рецесии в авиацията преди COVID-19.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР