Второ място за Софийския университет Св. Климент Охридски“ на най-големия

...
Второ място за Софийския университет Св. Климент Охридски“ на най-големия
Коментари Харесай

Второ място за отбора на СУ на най-големия форум по медиация и преговори



Второ място за Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на най-големия конгрес в света по медиация и договаряния – надпреварата по медиация на Международната комерсиална камара в Париж.

В състезание с 48 тима от целия свят тимът по интернационална комерсиална медиация на СУ „ Климент Охридски “ реализира влиятелното второ място след оспорван край с Университета Оукланд, Нова Зеландия.

Българският тим беше единственият, който съставлява континентална Европа в решителната елиминационна фаза на надпреварата – само тимът на СУ от Европа се класира в първите четири тима от всички 48.

 На тази фаза българите са и единствените, които не приказват британски като роден, което прави достижението им още по-голямо.

От 5-и до 11-и февруари 2021 година се организира 16-ото издание на най-голямото в света и влиятелно съревнование по интернационална комерсиална медиация – това на Международната комерсиална камара в Париж – ICC International Commercial Mediation Competition.

За първа година надпреварата се организира онлайн. В него участваха 48 тима от 39 страни. България беше показана на форума за поредна година от тима на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в състав Кристина Горчева, Христо Мънчев и Даяна Зашева, студенти от Юридическия факултет. Техният треньор беше Дима Александрова, посредник и юрист от САК.

 Състезанието съставлява симулация на медиационна сесия, в която студентите заемат ролята на договарящи страни по търговски спор. Сесиите се медиират и спомагат от опитни и одобрени посредници от целия свят.

От студентите се чака да ползват преговорни и медиационни техники, с които да реализират взаимополезно решение на комерсиалния спор между тях.

Българският тим първо съумя да се наложи на съперниците си сполучливо и в четирите сесии на предварителните кръгове на надпреварата, с цел да стигне до елиминационните кръгове, в които вземат участие единствено 4-те най-добре показали се тима от всички 48.

На предварителните кръгове СУ игра с тимовете на Университета в Ухан, Китай, Правно учебно заведение Ръджърс, Съединени американски щати, Университета Есприто Санто, Бразилия, както и Университета Гаджаш Мада, Индонезия.

На полуфинал българският тим се изправи против тима на Правно учебно заведение Бруклин, Съединени американски щати, като завоюва безапелационно и се класира на край. На 11.02.2021 година се състоя оспорван край сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Университета на Оукланд, Нова Зеландия, като резултатът е влиятелното второ място. Това класиране съставлява най-големият триумф на български тим до момента на форума в историята на съвсем десетилетното българско наличие на надпреварата. Второто място е един от най-големите триумфи на сходен конгрес на Софийския университет и на България като цяло.

Успехът е удостоверение на положителните практики, основани от Сдружението за интернационалните надпревари по право в подготовката и поддръжката на български студенти в техните интернационалните инициативи.

Отборът благодари на деканското управление на Юридическия факултет при СУ „ Св. Климент Охридски “, както и на Висшия адвокатски съвет за оказаната поддръжка.

 Дима Александрова , треньор на тима по Международна комерсиална медиация, юрист и посредник, споделя за подготовката за надпреварата в “Законът и Темида “:

“Подготовката на тима стартира през октомври месец предходната година и продължи до самото съревнование. Тренировките се състояха в симулации на медиационни сесии, което съставлява една преговорна сесия, в която аз играех посредник, те играеха страни в търговски спор. Целта ми беше да ги слага в разнообразни обстановки, в които те да могат да извлекат оптималното от подготовката. “

 Христо Мънчев , студент в първи курс към Юридическия факултет към СУ, споделя за присъединяване си в надпреварата в “Законът и Темида “:

“Понеже самата медиация съставлява едно решение на спор сред две страни. Тези страни са съпровождани от своите юристи по време на медиационната сесия и аз бях в ролята на юрист в два от въпросите. Ролята на юриста е най-много да обобщава думите на отсрещната страна, а също по този начин и да ги перифразира и да сменя подтекста на събитията, тъй че да извлече оптималната полза за своя клиент. Също и да откри разнообразни нови варианти за решение на разногласието, като в това време го поучава върху легалната страна на въпроса. “

 Кристина Горчева , студент по Международни връзки от Отбора по интернационална комерсиална медиация, споделя за присъединяване си в надпреварата в “Законът и Темида “:

“Определено основна беше подготовката за постигането на нашия триумф. Всъщност треньорът ни – адв. Дима Александрова, съумя напълно със лични старания да ни вкара в медиацията и по-специално в методите, по които прилагаме разнообразни механизми и способи за решение на разногласията най-много при комерсиалната медиация, защото надпреварата беше по търговски проблеми. Мисля, че усърдната четиримесечна подготовка даде своя резултат. “

 Даяна Зашева , студент в от Юридическия факултет, 5-и курс, също споделя за присъединяване си в надпреварата в “Законът и Темида “:

“Най-важната може би процедура е задаването на въпроси. Защото концепцията на самата медиация и на договарянията е, ние взимахме договарящата страна, а не тази на посредника, по тази причина за нас беше значимо какви въпроси задаваме. Идеята е да разберем ползите на другата страна, с цел да можем по този метод да им предложим някаква договорка, посредством която да си решим разногласието по удобен за нас метод. “
Снимки – СУ " Св. Кл. Охридски "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР