Вторият събор на пожарните командири, проведен през м. август 1906

...
Вторият събор на пожарните командири, проведен през м. август 1906
Коментари Харесай

Огнеборците отбелязват професионалния си празник днес


Вторият събор на пожарните командири, извършен през м. август 1906 година, в Пловдив (председател Димитър Тролев), завършва с писмо до министъра на вътрешните работи, в което се показва нуждата от внасяне и разглеждане в Народното събрание на Закон за уредбата на пожарните команди, по сходство на Закона за полицията. Делегатите на събора плануват Законът да регламентира вътрешното споразумяване на пожарните команди, а също – “несменяемост на личния състав при смяната на разните политически режими, по този начин най-накрая и покачване и контролиране заплатите на пожарните командири и пожарникарите. ". Решение на втория събор е и въвеждането на единно униформено облекло.

Първият Закон за противопожарна отбрана става факт едвам на 20.03.1946 година, последван от серия нормативни актове, които дефинират дейностите на чиновниците от противопожарната защита.

Първите пожарникарски уреди идват в София от Виена през 1879 година Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички.

По времето на Спиро Костов носимите ръчни помпи са сменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне. Електрическите звънци като сигнал за паника са въведени през 1896 година С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век.

През 1925 година е подложен на дежурство първият за София противопожарен автомобил Рено. В съпоставяне с трудно дългото очакване на конните впрягове, пожарните коли идват на мястото на пожара за броени минути.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР