Вторият по големина китайски въздушен превозвач China Eastern Airlines претърпя

...
Вторият по големина китайски въздушен превозвач China Eastern Airlines претърпя
Коментари Харесай

Компания отчете загуби от близо 2 млрд. USD

Вторият по величина китайски въздушен транспортьор China Eastern Airlines претърпя загуба от 12,2 милиарда юана (1,9 милиарда USD) през 2021 година През 2020 година тази цифра е 11,8 милиарда юана (около 1,8 милиарда USD) се показва във финансовия доклад на компанията, оповестен в сряда на Шанхайската фондова борса.

През последната година общите доходи на самолетната компания са нарастнали с 14,8% на годишна база до 67,1 милиарда юана (10,5 милиарда USD). Що се отнася до пътническия трафик, през 2021 година той набъбна с 6%, до 79 милиона души. В същото време в документа се показва, че оперативните разноски са се нараснали с 9,24 милиарда юана (1,4 милиарда USD) спрямо 2020 година заради възходящите цени на горивата на международния пазар.

През февруари предходната година медиите оповестиха, че China Eastern Airlines, която търпи загуби, е трябвало да получи финансови инжекции от 10,8 милиарда юана (около 1,7 милиарда USD) от компанията-майка като поддръжка за превъзмогване на отрицателните резултати от пандемията, породена от ковид, върху неговата оперативна активност. Финансирането трябваше да бъде обезпечено посредством придобиването на 2,5 милиарда нови акции на самолетната компания от China Eastern Air Holding на цена от 4,34 юана (около 0,67 USD) за акция, което би нараснало каузи на холдинга в самолетната компания от 49,8% на 56,4%. Той трябваше да изпрати към 6 милиарда юана (944,8 млн. USD) за погашение на задълженията на China Eastern Airlines и да вложи останалите средства в оборотен капитал.

През 2019 година облагата на самолетната компания възлиза на 3,2 милиарда юана (около 495 млн. USD).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР