Вторият пълнометражен филм на Яна Титова – Диада“, е селектиран

...
Вторият пълнометражен филм на Яна Титова – Диада“, е селектиран
Коментари Харесай

Диада“ на Яна Титова отива на кинофестивала във Варшава

Вторият пълнометражен филм на Яна Титова – „ Диада “, е селектиран в формалната конкурсна стратегия на един от водещите кинофестивали в света с категория „ А “, а точно – 39-ия Международен кинофестивал във Варшава, който ще се организира от 6 до 15 октомври, оповестиха от екипа на продукцията.

По думите им към този момент 14 години основаният през 1985 година варшавски кино фестивал принадлежи към листата на 15-те най-реномирани кинофоруми в света, завършен от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти. Той е паралелно до събитията от този сан, провеждащи се в Кан, Венеция, Берлин, Локарно, Сан Себастиан, Карлови Вари, Токио, Москва, Мар дел Плата, Монреал, Шанхай, Кайро, Гоа и Талин. Режисьори като Ханеке, Вайда, Фархади, Шльондорф и Кешловски са представяли творбите си на него.

Филмът на Яна Титова е определен за секцията, фокусирана върху първи и втори игрален филм на създателя, като с изключение на режисьор, тя е и сценарист на „ Диада “. Продуценти са Ваня Райнова, Александър Алексиев и Ники Стоичков. В края на май излезе формалният тийзър, а формалната кинопремиера за България следва след броени месеци.



В центъра на историята е Дида, 16-годишно момиче от дребен град, което се стреми към сбъдването на огромната си фантазия – да замине при майка си в Америка. Оказва се обаче, че проблемите ѝ са от ден на ден, поддръжката липсва, а единствено няколко часа могат да преобърнат целия ѝ свят.

„ Изключителна чест е за нас, че сме оценени на такова високо равнище, и че филмът ще бъде гледан паралелно до някои от най-любопитните продукции на новите международни режисьори. Нямаме подозрение, че „ Диада “ ще допре както рецензията, по този начин и публиката “, споделят продуцентите на кино лентата.

„ За мен беше в действителност значимо да опиша тази история за фантазията на един младеж откровено, тъй като имам вяра, че тя е универсална и настояща, без да е обвързана с време и място. „ Диада “ не може да те остави апатичен “, казва Яна Титова.



Съвсем скоро следва и първото публично показване на кино лентата пред аудитория у нас – в границите на фестивала „ Златна роза “ във Варна. Прожекцията ще е част от конкурсната стратегия и ще се състои на 25 септември.

Главната роля в „ Диада “ е поверена на Маргарита Стойкова, която е на 19 години. В главния актьорски състав влизат и редица обичани имена като Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Георгиева. За ролята на най-хубавата другарка на Дида – Ива, е определена Петра Църноречка, ученичка в Националното музикално учебно заведение в София.

Филмът е сниман в Ямбол през лятото на 2022 година Операторската работа е на Мартин Балкански, с който Яна Титова работи и по първия си пълнометражен филм „ Доза благополучие “. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР