Вторият опит за увеличение на на 850 лева е неуспешен.

...
Вторият опит за увеличение на на 850 лева е неуспешен.
Коментари Харесай

Вторият опит за увеличение на минималната работна заплата на 850 лева е неуспешен


Вторият опит за нарастване на на 850 лв. е несполучлив. Депутатите от парламентарната обществена комисия отхвърлиха предлагането минималното заплащане да бъде 50% от междинното за страната през последните 12 месеца.

Минималната работна заплата ще бъде 50% от междинната за страната, само че от 1 септември 2023 година Социалистите упорстваха този механизъм да се приложи още от 1 януари.

„ По предложение на ГЕРБ и с поддръжката на „ Продължаваме промяната “ и „ Български напредък “ от 2023 година нарастване на минималната работна заплата няма да има “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Популизъм - по този начин дадоха отговор от другия лагер. Няма спънка минималната работна заплата да се усили от следващата година, само че това е решение на държавното управление - в тази ситуация служебното.

„ Правителството е предложило 770 лева, допустимо е да доближат и по-високи равнища. Това е една игра на думи сега, опит да се отвлече публичното внимание. Отново да се приказва за това, че има едни положителни партии, които желаят да подвигат заплати и едни други, които не желаят “, сподели Деница Сачева от ГЕРБ.

И ГЕРБ, и „ Продължаваме промяната “ предложиха минималната работна заплата да бъде брутно 50% от междинната за страната.

„ Клас, нощен труд - всичко това беше отвън заплатата д в този момент, а в този момент влиза вътре. Изваждайки го над заплатата, тя става надалеч под 710 лв.. “, сподели Нинова.

„ В случаите, когато едно лице има доста години стаж и прослужено време. Това значи, че неговата заплата няма да е действително 50%, а 52-55%, което работодателите не са съгласни, а ние сме склонни да подкрепим “, съобщи Искрен Арабаджиев от Политическа партия.

Оттам намекнаха, че вместо прослуженото време решаваща би трябвало да е оценката на работодателя и това провокира гнева на синдикатите.

„ Вие си намирате един зложелател, в случай че това нещо внесете и цялата ви парламентарна група. Който пипа клас - пада от власт “, съобщи Любослав Костов от КНСБ.

Служебният финансов министър се изненада от концепцията за брутна минимална заплата.

„ Това би основало проблеми, защото брутна минимална работна заплата, когато би трябвало да изчислим здравни осигурителни вноски на децата от 0 до 18 години върху минималната работна заплата. Там няма по какъв начин да вземем поради клас прослужено време, тъй че би основало правна неизясненост, по какъв начин това ще бъде приложено “, съобщи служебният финансов министър Росица Велкова.

Окончателното решение за механизма, по който ще се дефинира минималната работна заплата ще бъде взето в пленарна зала.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР