Вторият официален професионален празник служителите от Община Брацигово и ръководството

...
Вторият официален професионален празник служителите от Община Брацигово и ръководството
Коментари Харесай

Тениски с народни мотиви обличат в Брацигово за Деня на бълг...

Вторият формален професионален празник чиновниците от Община Брацигово и управлението на Общинска администрация посрещат под знака на 130-та годишнина от оповестяването на Брацигово за град и 45-та годишнина от основаването на селищната ни система, оповестяват от Общината в града.

Тази година дрескодът  е особено направени тениски с национални претекстове. А взаимно с учениците на СУ „ Народни будители " ще бъде извършена самодейността „ Ден на отворените порти ", посредством която подрастващите ще бъдат осведомени с естеството на административно - документалната и организационна работа в локалната администрация.

На 6 октомври 2021г. Министерският съвет одобри решение  РМС №701,  с което афишира 12 октомври за Ден на българската община и локалното самоуправление в България, напомня се в известието.

Правителственото решение е взето по предложение на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

Отбелязването на тази дата е инициирано от делегатите на Третото общо заседание на НСОРБ, извършено на 18 юни 1998 година в Благоевград,  а  поводът е че на 12 октомври 1882 година в брой 117 на Държавен вестник е оповестен Законът за общините и градското ръководство - първият законодателен акт, който регламентира активността на общинските препоръки, на кметовете и техните помощници.

Официализирането на 12 октомври като Ден на българската община и локалното самоуправление е самопризнание за стабилността и престижа на локалните управляващи. Тази дата акцентира ролята с изключение на на кметовете на общини като органи на изпълнителната власт и техните администрации, по този начин и на общинските препоръки, като изразител на волята на жителите и орган на локалното самоуправление.

Идеята за определяне и разрастване на локалното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на независимата българска страна, призната на 16 април 1879 година В глава 1, член 3 е записано: „ Територията административно се дели на окръжия, околии и общини ". През 1991г. новата Конституция в член 1, алинея 2 дефинира, че „ Република България е единна страна с локално самоуправление ", а член 136 дефинира общината, като „ съществена административно-териториална единица, в която се реализира локалното самоуправление ".

Европейската харта за локалното самоуправление е утвърдена със закон от българския парламент през 1995 година Година по-късно е утвърден и Допълнителният протокол за правото на присъединяване в делата на локалната власт. През годините локалните управляващи потвърждават своята подготвеност, продуктивност и умеене да овладяват компликации.

Този празник има 139-годишна история. Оцеляло в изискванията на разнообразни исторически столетия и политически режими локалното самоуправление и през днешния ден е властта, която се намира най-близо и най-често е в услуга на хората. През 1979 година вследствие на новото териториално - селищно устройство е основан Общински национален съвет на селищна система Брацигово, в която влизат селата Равногор, Розово, Бяга, Козарско, Исперихово и Жребичко с сбор население 15 000 души. Самият град Брацигово по това време доближава до 6 000 души население. Това обаче е предишното. Настоящето на града с вековна история предлага нови вероятности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР