Втори ключов вот в британския парламент за по-малко от денонощие

...
Втори ключов вот в британския парламент за по-малко от денонощие
Коментари Харесай

След провала на сделката за Брекзит: Ще остане ли Тереза Мей на власт?

Втори основен избор в английския парламент за по-малко от денонощие - след съкрушителната загуба, при която договорката ѝ за Брекзит беше отхвърлена, министър председателят Тереза Мей е изправена пред избор на съмнение, довечера. Макар и договорката с Европейски Съюз да беше отхвърлена от огромна част от личните ѝ депутати, упованията са кабинетът Мей да оцелее след гласуването в 21 часа българско време.


Историческо проваляне, каквото английски министър председател не е претърпявал от близо век. Очаквано, Тереза Мей не получи поддръжка за договорката с Брюксел по Брекзит. Това, което никой не очакваше, беше, че зад нея ще застанат едвам 202 от 650-те английски депутати.

Така, едвам 70 дни преди датата за развода с Европейски Съюз, английското държавно управление е изправено пред избор на съмнение. Ако го загуби, в двуседмичен период ще би трябвало да бъде формиран нов кабинет. Ако и това не се случи, Англия ще има предварителни избори.
 Британският парламент гласоподава през днешния ден избор на съмнение против кабинета на Тереза Мей Британският парламент гласоподава през днешния ден избор на съмнение против кабинета на Тереза Мей
След съкрушителното проваляне на гласуването на договорката с Евросъюза, английското държавно управление е изправено пред избор на съмнение. Той би трябвало да бъде година..

Нагласите до този миг обаче са, че Тереза Мей ще оцелее след днешното гласоподаване. Консерваторите може и да отхвърлиха договорката, само че не биха свалили личното си държавно управление. Подкрепа за кабинета дадоха обещание и от Демократичната юнионистка партия - тази северноирландска партия е дребен, само че значим съдружен сътрудник.

Макар и да даде поръчка, че е склонна на отстъпки, през днешния ден Тереза Мей още веднъж отхвърли вид да спре Брекзит.
Тереза Мей, министър-председател на Англия: Позицията на нашето държавно управление е и остава следната - напущаме Европейски Съюз на 29 март. Можехме да се договорим за още време, в случай че имахме утвърдена договорка.  Опозицията ще поддържа Тереза Мей, в случай че Англия остане в Митническия съюз Опозицията ще поддържа Тереза Мей, в случай че Англия остане в Митническия съюз
Британският министър председател Тереза Мей може да прокара съглашение за Брекзит през Народното събрание, стига да контракти компромисно решение с опозиционните лейбърис...

Ако остане на власт, Мей ще свика съвещания с представители на всички политически сили. Както тя, по този начин и водачът на лейбъристката съпротива Джеръми Корбин, са срещу втори референдум за Брекзит.

Въпреки това, упованията са част от лейбъристите също да поддържат торите, в случай че получат гаранция, че едно от главните им претенции - оставане в митническия съюз, ще бъде вписано в договорката.
Джеръми Корбин, водач на Лейбъристите: Това държавно управление докара страната ни до ръба. Те не могат да ръководят, не могат да обезпечат нещата, от които жителите се нуждаят и то в един от най-важните моменти в историята ни. Всеки различен министър-председател би подал незабавна оставка след сходна загуба.  Брюксел чака от Лондон да разгласи идващите си стъпки Брюксел чака от Лондон да разгласи идващите си стъпки
Европейската комисия заяви през днешния ден, че до момента Лондон не е изискал отсрочване на датата на Брекзит. Брюксел прикани Англия да показа допустимо най-...

Бившият министър председател Дейвид Камерън поддържа Мей и добави, че не съжалява, че е свикал референдум за Брекзит, въпреки и това да му коства поста.
Дейвид Камерън, някогашен министър председател на Англия: Това беше заричане, което бях дал на жителите. Разбира се, надълбоко скърбя за изхода от референдума, тъй като имам вяра, че е по-добре да останем част от Европейски Съюз.
Сътресенията на Острова дадоха отражение и на тържищата, само че за първи път от повече от 2 години, паундът нарастна доста. Британците остават разединени по въпроса за участието в Европейски Съюз. Заклетите последователи на Брекзит упорстват за излизане с или без договорка.

Проевропейски настроените, обаче, не престават с митингите и упорстват за привикване на втори референдум.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР