Втори ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

...
Втори ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс.
Коментари Харесай

Зеленски: Ще се борим за гаранции за сигурност по пътя към НАТО

Втори ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Очаква се Атлантическият съвет да организира съвещание взаимно с Швеция и сътрудниците от Индо-Тихоокеанския район, както и във формат НАТО-Украйна. Съветът НАТО-Украйна, който беше основан официално през вчерашния ден, има за цел да издигне политическите връзки на Украйна с НАТО на по-високо равнище.





На влизане на срещата украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че на дневен ред са сложени три въпроса.

" В дневния ред имаме, съгласно мен, три предпочитани въпроса. Първият е новите пакети военна помощ в поддръжка на нашата войска на бойното поле. Вторият, мисля, е поканата за НАТО. Ние желаеме да сме на една и съща страница с всички, да имаме общо схващане. От това, което чуваме, разбираме, че ще получим поканата, когато ограниченията за сигурност го разрешат. Искам да обсъдя с нашите сътрудници всички въпроси. Ние ще се борим през днешния ден за това - за гаранции за сигурност по пътя към НАТО ", сподели Зеленски.



Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заключи последствията от войната в Украйна при започване на съвещанието на Северноатлантическия съвет взаимно с сътрудниците Япония, Корея, Нова Зеландия и Австралия, Европейски Съюз и Съвета.

" НАТО е районен съюз сред Европа и Северна Америка, само че провокациите пред нас са световни, а сигурността е обвързвана. Каквото се случва в евроатлантическата зона, е от голяма важност за индо-пасифика. Войната в Украйна има световни последствия - терористите и киберзаплахите нямат граници, а властническите режими се доближават към нас. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР