С еднодневно посещение в новоприетата в НАТО Финландия американският президент

...
С еднодневно посещение в новоприетата в НАТО Финландия американският президент
Коментари Харесай

С посещение в новоприетата в НАТО Финландия Байдън приключва европейската си обиколка

С еднодневно посещаване в новоприетата в НАТО Финландия американският президент Джо Байдън завършва европейската си обиколка, отдадена на сливане на съдружниците зад Украйна. На потегляне от Вилнюс след среща на върха на Алианса той упрекна съветския водач в безскрупулна жадност за власт и земи.

В Хелзинки през днешния ден Джо Байдън ще има среща с ръководителите на Финландия, Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.

Решението на Финландия да се причисли към НАТО поставя завършек на 70 -годишна политика за военно необвързване и съвсем удвоява дължината на границата, която Алиансът дели с Русия.

До нашествието в Украйна Хелзинки поддържаше сговорчиви връзки с Москва. Посещението на Байдън се реализира пет години след среща в Хелзинки на Владимир Путин с тогавашния американски водач Доналд Тръмп, който преди време възприе спогодителен звук.

Сега Джо Байдън реализира във Вилнюс две огромни цели - турският президент Ердоган подвигна ветото си за влизане на Швеция в НАТО, а украинският водач Зеленски смекчи реториката си за бърз банкет в Пакта на фона на гаранции от Запада за сигурността на Украйна.

" Срещата със Зеленски мина доста добре, мисля, че и той го сподели. Прекарахме дружно към час и съгласно мен се движим в вярна посока. Така че съм удовлетворен от пътуването, постигнахме всички набелязани цели ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Във Вилнюс Джо Байдън съобщи, че се работи по незадоволителните доставки на артилерийски снаряди за Украйна, не подмина и контактите с Турция.

" Уверен съм, че Турция ще продължи да поддържа присъединението на Швеция към НАТО. Убеден съм, че ще можем да продадем на Турция самолети F-16 ", сподели още Джо Байдън.

След срещата във Вилнюс Москва съобщи,че НАТО се връща към схемите от Студената война и Кремъл е подготвен да отговори на зародилите закани с всички налични средства и способи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР