Втората световна война оказа огромно влияние върху всички сфери на

...
Втората световна война оказа огромно влияние върху всички сфери на
Коментари Харесай

Необичайни оръжия от времето на Втората световна война

Втората международна война оказа голямо въздействие върху всички сфери на човешки живот. За доста хора и страни тя стане повратен миг в тяхната история.

Знаем за огромните борби и за смъртоносните оръжия, решили изхода на войната. Но и много необикновени решения на военните инженери и изобретатели са били в помощ на армиите.

Повечето от тези странни оръжия не са получили необятна популярност или огромно приложение, уеб сайтът vestifinance споделя за някои от тях.

 Снимка 369436
Източник:

Лопата миномет

Опитът от съветско-финската война 1939-1940 година обърна внимание върху нуждата да се увели в армията количеството на минохвъргачките.

Затова с появява концепцията да се добавят огневата мощност на ротите и батальоните с малокалибрен, елементарно портативен и приложим от всеки войник миномет. За да не се натоварва в допълнение боеца с тежко и комплицирано оръжие, минометът диаметър 37 мм бил комбиниран със наложителната пехотна лопатка.

Това оръжие се появява в края на 1939 г и било тествано в бойни дейности.

За разлика от другите минометни устройства, то не провокирало възторг, тъй като осколъчното деяние на 37 милиметровите мини в изискванията на огромна снежна завивка бил незабележим.

Въпреки това след скоро след немското нахлуване над Съюз на съветските социалистически републики през юли1941 година, минометът лопатка влезнал в серийно произвеждане за незабавно въоръжаване на Червената войска.

 Снимка 369437
Източник:

Самоходни мини " Голиат "

Дистанционно управляемите мини " Голиат " за първи път са употребявани от германците през 1942 година за доставка на 66-килограмови бомби до цели като танкове, мостове, здания и пехота.

Тези самоходни верижни устройства се управлявали посредством проводници и се взривявали при постигане на задачата.

От тях са създадени към 4000 бройки, в това число и версия за транспорт на 88 килограмова бомба. Но за жалост на техните конструктори били прекомерно мудни, комплицирани за ръководство, а и потребният им товар не бил изключително огромен.

Но не може да се отхвърли, че самата концепция е изпреварила времето си, тъй като всъщност те са прародители на сегашните роботи.

 Снимка 369438
Източник:

Подводници джуджета

Първоначално италианско откритие, тези дребни английски подводници са четири имали радиус на деяние 1900 км, могли са да се потапят до 100 м и се придвижвали със скорост 6 възела в час.

Мини подвоницата е била с водоизместимост 30 тона. Но е имала единствено едни люк, което е създавало огромни главоболия при спешни обстановки.

Те се пускали във вода от борда на елементарна подводница, а тяхната задача нормално е била да закрепи до две 1400-килограмови мини под вражеските кораби.

 Снимка 369439
Източник:

Ампуломет

Едно от най-необичайните средства за битка с немските танкове и огневи точки, употребявани от руската войска е бил ампуломеът.

Оръжето е много просто и се състои от стойка, цев и прицелна част, с обща тежест от 28 кг. Обслужвало се от трима бойци - мерач - стрелец, зареждач и поднасящ ампулата.

Ампулата, цялостна със мощно горима примес, е била изхвърляна на разстояние до 250 метра. Необичайното оръжие е употребявано основно при защитата на разисквания Ленинград.

Но още през 1942 година производството е било лимитирано поради рисковете при потреблението на ампулометите и увеличаващото се произвеждане на други по-ефективни и безвредни за бойците средства - противотанковите гранатомети и артилерията.

 Снимка 369440
Източник:

Железопътните оръдия " Дора " и " Густав "

Сред огромните оръдия тези две немски оръдия с диаметър 80 см са били безспорен водач. И на процедура това са най-големите оръдия, съществували в миналото в света.

Всяко от тях се пренасяло на части и се сглобявало на по-рано квалифицирано място, като в целия развой на снабдяване и монтаж са взели участие 4 хиляди души.

Германците са отделяли по цялостен зенитен полк за тяхната отбрана, а по този начин също и войнски елементи за защита от партизански офанзиви.

От двете страховити оръдия единствено " Густав " е взел участие в действителна борба. Той е осъществил 42 изстрела в хода на обсадата на Севастопол през 1942 година. Пробивната мощ на неговите великански снаряди с тежест от 4,8 тона всеки е била задоволителна да унищожи склад за муниции, прикрит под 30 метра канара.

 Снимка 369441
Източник:

Подводница самолетоносач

През 1943 година Япония стартира да създава подводницата I-400, която е трябвало да бъде най-големият сходен кораб на Втората международна война.

Били са издигнати три подводници от запланираните 18. Пръвата е пусната на вода на 30 декември 1944 година, последвана от втора, а третата по този начин и не била довършена.

Въоръжението на подводницата е включвало 20 торпеда, 140-миллиметрово обсадно палубно оръдие, три 25-миллиметрови картечници, зенитно оръдие и три самолета " Аичи М6А1 Шейран ".

Дължината на подводницата е достигала 122 м, водоизместимост 3530 тона, екипажът е наброявал 144 души.

Двете подводници I-400 и I-401 е трябвало да бъдат употребявани през 1945 година при интервенция по заличаване на американски самолетоносач. Но сега на нейното начало Япония е оповестила капитулация и подводниците се предали на американските войски.

 Снимка 369442
Източник:

Верижен трал " Sherman Crab "

Англия употребила опита на американците по основаването на верижните минни тралове Scorpion и основали свое сходно оръжие наречено " Рак ". Тези уреди за почистване на минни полета и други заграждения се закрепяли главно на танковете " Sherman ", а самият минен трал е получил наименованието " Sherman Crab "

На тъпан, задвижван от мотора на танка се закрепяли 43 железни вериги. По края на барабана се поставяли остри дискове, които разрязвали загражденията от бодлива тел.

Специален предпазен екран е предпазвал предната част на танка от прахуляк и тиня. По-късно е слагане и особено устройство, позволяващо автоматизирано да се поддържа височина на тарала над повърхността на земята според от терена.

Верижният минен трал се оказал много ефикасен и бил употребен в интервенциите на английската войска в северно-западна Европа. Той е могъл да се слага без проблем на елементарните бойни танкове, които освен това са могли да поддържат и огън при осъществяване на прочистващите интервенции.

 Снимка 369443
Източник:

AVRE Bobbin

Това е инженерна машина въз основата на тежкия английски пехотински танк Mk.IV Churchil, оборудован в предната част на корпуса с бобина (макара) с настилна материя.

Настилката с дължина към 10 метра се размотава от макарата и танкът със своята маса утъпква път по мека и неравна повърхнина, по който може да мине самата тежка машина. След това трасето може да се употребява за напредване на друга военна техника.

В деня " Д " - десантът на съюзническите войски през Ламанша в Нормандия през 1944 година необикновената военна техника AVRE Bobbin е проправяла на брега път за джипове и пехотата.

 Снимка 369444
Източник:

Радиоуправляема планираща бомба Henschel

Германската радиоконтролирана планираща бомба Henschelе била най-ефективното отдалечено управляемо оръжие през Втората международна война. С нейна помощ се били унищожени доста военни и търговски кораби.

След стартирането й от самолета- притежател, нейният мотор се включва за към 10 секунди и по-късно бомбата възнамерява по остатъка от пътя до задачата.

В опашката е имало дребен източник на светлина, с цел да може ръководещият стрелец елементарно да я вижда и денем и през нощта.

За първи път супермодерното за времето си оръжие е било употребявано през август 1943 година, като с негова помощ е потънал английския корвет HMS Egret.

Към края на войната съдружниците разбрали по какъв начин да се внедряват и смущават в управлавящите радиочестоти, което внезапно намалило успеваемостта на Henschel.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР